2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Brexit-ügyben marad a patthelyzet

2019. szeptember 6., péntek 08:06

Három egymást követő szavazást is elbukott a brit kormányfő az alsóházban. Boris Johnsont a képviselők arra kötelezték, hogy újabb halasztást kérjen az október 31-ére tervezett kilépésre. Ezután elutasították azt, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen ki az Unióból. Végül döntöttek arról is, hogy október 15-én ne tartsanak előrehozott választásokat. A miniszterelnök szerint a parlament hazája érdekei ellen cselekszik.

Utolsó rohamra indultak Boris Johnson ellenfelei és pártbeli riválisai azért, hogy megkössék a miniszterelnök kezét. Szeptember 9-től, azaz jövő hét hétfőtől II. Erzsébet királynő felfüggeszti a parlamentet, ezért a képviselők kész helyzet elé akarták állítani a miniszterelnököt, csak hogy október 31-én ne léptesse ki Nagy-Britanniát az Unióból megállapodás nélkül.

A képviselők elsőként megszavazták azt a törvényjavaslat, amely arra kötelezi a kormányfőt, hogy újabb halasztást kérjen az Uniótól. Ezután elfogadták a rendezetlen Brexitet vagyis a megállapodás nélküli kilépés tilalmát célzó tervezetet.

Boris Jonhsonnak azonban arra is volt forgatókönyve, ha megtiltják neki a megállapodás nélküli Brexitet. Szerinte a képviselők Brüsszel kezébe adták a döntést a Brexitről, a patthelyzet feloldására csak egy lehetőség adódik:

A kormány nem működhet úgy, hogy az Alsóház minden javaslatát leszavazza. Véleményem és kormányom álláspontja szerint ezért október 15-én választást kell tartani

- közölte Johnson kínos helyzetet teremtve az előrehozott választásokat követelő ellenzéknek. Az elképzelés azonban így sem kapott többséget.

A javaslatnak meg kell még járnia a Lordok Házát is, ahol a Johnson mellett állók arra játszhatnak, hogy elhúzzák a folyamatot a parlament közelgő felfüggesztéséig.

HírTV