2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Brexit: távozott három képviselő a Konzervatív Pártból

A brit kormány brexit-politikája miatt kilépett három képviselő a Konzervatív Pártból. A politikusok szerint Theresa May a kormánypárt jobbszárnyának befolyása alá került, és egy megállapodás nélküli kilépés felé viszi az országot. A távozók a Munkáspártból hétfőn kilépett nyolc képviselő független frakciócsoportjához csatlakoztak.

  • Brexit: távozott három képviselő a Konzervatív Pártból

Unikornisnak öltözött brit tüntetők várták szerda este Theresa May-t az Európai Bizottság brüsszeli épületénél. A brexit és a brit belpolitikai zűrzavar ellen tiltakoztak.

„Theresa May az unikornisok miatt érkezett ide, és mi nem akartunk neki fájó csalódást okozni. Az unikornis egy mitológiai szörny, de sok brit hisz benne, ahogy abban is, hogy egyszerre lehet vámmentes ír határunk és egységes piaci meg vámuniós tagságunk” – mondta egy brexit-ellenes tüntető.

A brit miniszterelnök újabb tárgyalásra érkezett Jean-Claude Juncker bizottsági elnökhöz, bár az EU következetesen jelzi London számára, hogy nem enged a tavaly kialkudott brexit-megállapodás pontjaiból. Az Egyesült Királyság március 29-én lép ki az Európai Unióból, a brit kabinetnek egy hónapja van, hogy megegyezést hozzon tető alá Brüsszellel, és azt át is vigye a Westminster-ben.

A parlamenti helyzet azonban egyre rosszabb Theresa May számára: Brüsszelbe indulása előtt levelet kapott három pártbeli képviselőtársától, ebben közölték vele, hogy kiléptek a Konzervatív Pártból, mivel a kormány a párt keményvonalas magjának befolyása alá került, és egy megállapodás nélküli brexit felé sodródik.

„Ha Theresa May át akarja vinni a parlamenten a Brüsszellel egyeztetés alatt álló egyezségét, akkor azt azzal a feltétellel kéne megtennie, hogy a kérdésben egy második népszavazást ír ki” – mondta Sarah Wollaston, volt konzervatív párti képviselő.

A miniszterelnök kizárja, hogy újra referendumot tartsanak a kérdésben, ugyanakkor a megállapodását tavaly év végén leszavazta a parlament.

A brexit okozta politikai patthelyzet miatt mindkét nagy pártban komoly repedések keletkeztek: a három kilépő konzervatív képviselő abba a független frakcióba ült be szerdán, amelyet a hétfőn kilépett munkáspárti honatyák hoztak létre. Ők szintén a brexit-kérdés helytelen kezelése miatt távoztak a legnagyobb ellenzéki pártból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!