2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Külföld

Brexit: számos új forgatókönyvet hozhat a szavazás

Kedden szavaz a londoni alsóház a brexit-megállapodásról. Az EU tagállamai novemberben írták alá a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodást, amiről a brit képviselőház december elején szavazott volna, ám Theresa May miniszterelnök elhalasztotta a voksolást, mert nem volt meg a dokumentum elfogadásáról szóló parlamenti többség. Előzetes felmérések szerint továbbra sem valószínű, hogy a képviselők megszavazzák az egyezményt.

  • Brexit: számos új forgatókönyvet hozhat a szavazás

Történelmi jelentőségű szavazásra készül a brit alsóház. A brexit feltételeiről szóló megállapodást novemberben fogadták el az EU tagállamai, arról decemberben szavazott volna a brit parlament, Theresa May miniszterelnök azonban elhalasztotta a voksolást, mert nem volt meg a dokumentum elfogadásától szóló parlamenti többség. Előzetes várakozások szerint ugyanakkor továbbra is kétséges, hogy a törvényhozók ma megszavazzák a megállapodást.

Theresa May hétfőn arra szólította fel a képviselőket, ne hagyják cserbe a brit embereket. „Azt üzenem e ház minden tagjának, bármilyen döntésre is jutottak az elmúlt huszonnégy órában, vessenek még egy pillantást erre a megállapodásra. Persze nem tökéletes, és igen, ez egy kompromisszum. De amikor majd a történelemkönyveket írják, az emberek a képviselőház döntését vizsgálják majd, és megkérdik: teljesítettük-e az ország kérését és elhagytuk az Európai Uniót? Megvédtük-e a gazdaságunkat és a biztonságunkat, vagy cserbenhagytuk a briteket? Én úgy gondolom, teljesítenünk kell azt, amire a brit emberek szavaztak, és fényes jövőt kell építenünk az országunknak azzal, hogy támogatjuk ezt az egyezményt holnap” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Az 585 oldalas megállapodás-tervezet legkritikusabb pontja az a rendelkezés, miszerint az Egyesült Királyság bent marad a vámunióban, amennyiben 2020-ig nem sikerül olyan megoldást kidolgozni, amely az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné. A kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas brexittábora és a legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt ezt a lehetőséget továbbra is mereven elutasítja.

A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint az esti alsóházi szavazás számos új forgatókönyvet kínál a brit európai uniós tagság megszűnésének ügyében. Gálik Zoltán megfogalmazása szerint minden benne van a pakliban, a kemény brexittől kezdve az Európai Unióban maradást, illetve népszavazást vagy akár kormányválságot is hozhat a szavazás.

A szakértő szerint nagyon gyorsan történnek majd az események attól függően, hogy hányan utasítják el a javaslatot, amelynek leszavazása esetén a Munkáspárt valószínűleg bizalmatlansági indítványt ad be a kormány ellen. A nap folyamán Theresa May miniszterelnök feltehetően néhány módosító indítványt is megpróbál átvinni, amivel azt szeretné elérni, hogy a 2020 decemberéig tartó átmeneti észak-írországi védőháló még inkább ellenőrizhető legyen a brit parlament által – fűzte hozzá a köztévé műsorában.

Egyes híradások szerint az ellenzéki képviselők arra készülnek, hogy amennyiben az alsóház leszavazza a Brexit-megállapodást, olyan javaslatot terjesztenek elő, amely megakadályozná a megállapodás nélküli kilépést, jegyezte meg.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn azt ígérte, a kormánnyal szemben pártja bizalmatlansági indítványt fog benyújtani. Véleménye szerint a brexit-patthelyzet feloldásának legdemokratikusabb módja az általános választások kiírása lenne. „A kormányban káosz uralkodik. Teljesen világos, hogy ha a miniszterelnök megállapodását holnap elutasítják, ideje általános választásokat tartani. Ideje egy új kormánynak” – jelentette ki Corbyn.

Az Európai Bizottság és az Európai tanács elnökei hétfőn egy nyilatkozatban azt hangsúlyozták, mindenkinek érdeke az ír tartalékmegoldásának elkerülése, és ha az mégis életbe lép, a lehető legrövidebb ideig lesz érvényben. Határidőket azonban nem említettek.

Amennyiben a képviselőház kedd este nem szavazza meg a megállapodás-tervezetet, Theresa Maynek három napja lesz, hogy az Európai Uniótól további módosításokat kérjen. Sajtóértesülések szerint azonban a kormánypárti és ellenzéki képviselők arra készülnek, hogy ebben az esetben átveszik az irányítást a brexitfolyamat felett, és olyan törvénytervezetet terjesztenek elő, ami megtiltaná a kormánynak a megállapodás nélküli kilépést az unióból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!