2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Brexit: egy kalap alá vonnák a bevándorlókat

A brexit után egységesen kezelné a brit kormány az Európai Unióból és az Európai Unión kívülről érkező bevándorlókat – erről a BBC közszolgálati rádió számolt be. Az elképzelés szerint a brit kilépés után a letelepedési és munkavállalási szándékkal érkező külföldieknél az állampolgárság helyett a szakképzettség lesz a meghatározó. Közben a brit Munkáspárt akár az Európai Unióban maradásról is újabb népszavazást rendezne, mert a jobboldali kormány brexit-terveit életképtelennek tartják.

  • Brexit: egy kalap alá vonnák a bevándorlókat

A brit kilépés után egységesen kezelné a brit kormány az Európai Unióból és az Európai Unión kívülről érkező bevándorlókat – erről a BBC közszolgálati rádió beszámolója szerint a mai kabinetülésen született döntés. A szándéknyilatkozat szerint a brexit után a letelepedési és munkavállalási szándékkal érkező külföldieknél az állampolgárság helyett a szakképzettség lesz a meghatározó. Ez alapján az uniós országokból érkező bevándorlók Nagy-Britanniában nem részesülnének kedvezményes engedélyezési eljárásban a brit kilépés után.

Már csak fél év van hátra Nagy-Britannia EU-ból való távozásáig, de az továbbra sem világos, hogy a britek pontosan milyen feltételekkel lépnek ki.

„Szerintem az időhúzás nem tesz jót a gazdaságnak, aminek tisztán kell látnia a jövőre vonatkozó terveket. 8-10, vagy 6-8 hétnyi nagyon kemény munka vár ránk, ezalatt meg kell hoznunk a politikai döntéseket. A fontos kérdés, hogy valójában mit akar Nagy-Britannia, és ez nem igazán világos” – hívta fel a figyelmet legutóbb Angela Merkel német kancellár.

Az úgynevezett Chequers-terv valószínűleg kikerül a lehetséges forgatókönyvek közül: a Theresa May brit kormányfő által bemutatott tervezetet nyíltan elutasították az uniós vezetők a múlt heti salzburgi informális csúcson.

A terv ugyanis azt tartalmazta, hogy Nagy-Britannia a kilépés után is változatlan feltételekkel kereskedhetne az unióval, miközben a világ többi országával külön egyezményeket köthetne. A brit kormány azonban egyelőre kitart a Chequers-terv mellett, a brexit-ügyi miniszter szerint.

„A miniszterelnök egyértelművé tette, hogy megőrizzük a hidegvérünket, és nyomás alatt tartjuk az EU-t, nyilvánvalóvá téve, hogy az EU nem állt elő hiteles alternatívákkal” – mondta el Dominic Raab, Nagy Britannia brexit-ügyi minisztere.

Theresa May tervét ugyanakkor a kormányzó Konzervatív Párton belül is sokan támadják; az ellenzéki Munkáspárt pedig már új brexit-népszavazást akar, aminek része lehet az a kérdés is, hogy maradjon-e mégis a szigetország az Európai Unióban.

„Ha túl akarunk lendülni a holtponton, az opciók között ott kell lennie annak, hogy egy új szavazásért kampányolunk, és nem zárhatjuk ki a maradást, mint opciót” – mondta Keir Starmer, a munkáspárt brexit-ügyi szóvivője. 

London ráadásul hamarosan újabb frontot nyithat az unióval szemben, hiszen a brit kormány azt tervezi, egyformán kezeli majd a kilépés után az EU-ból és az unión kívülről érkező bevándorlókat. A letelepedési és munkavállalási szándékkal érkező külföldiek esetében így jövő március végétől már nem a származási országot néznék, hanem azt, hogy az illető milyen szakképzettséggel rendelkezik, az uniós állampolgárok pedig nem részesülnének olyan kedvezményes engedélyezési elbánásban, mint jelenleg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!