2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Brexit: a brit kabinet rábólintott a megállapodás-tervezetre

Megkapta kormánya támogatását a brit miniszterelnök az unióval kialkudott brexitmegállapodás-tervezetről. Theresa May ezt szerda este jelentette be egy maratoni kabinetülést követően. A kormányfő szerint tárgyalói a lehető legjobb feltételeket alkudták ki Brüsszellel a brit kilépés szabályozására, a tervezet a szigetország teljes kilépését garantálja az EU-ból, amiről a 2016-os népszavazáson a britek többsége döntött.

  • Brexit: a brit kabinet rábólintott a megállapodás-tervezetre

Este fél kilenckor nyílt ki a Downing Street 10. ajtaja. Órákon át győzködte minisztereit Theresa May az unióval való megállapodás-tervezetről. Végül megkapta a kabinet támogatását.

„A kabinet részletes és szenvedélyes vitát folytatott a megegyezési javaslatról, amely kijelöli hazánk jövőbeli viszonyát az Európai Unióval. Ez a szöveg több ezer órányi tárgyalás eredményeként született meg a brit és az uniós küldöttségek találkozói során. Hitem szerint ez a legtöbb, amit ki lehetett harcolni” – nyilatkozta Theresa May.

A brit kormányfő szerint ez a szövegezés nagyon közel van ahhoz, amiről az emberek a 2016-os népszavazáson döntöttek. A többség ugyanis az EU-tól való teljes elszakadásra voksolt. A kormányfő szerint ez így is lesz, a határellenőrzés, a törvényhozás és a pénzek kezelése újra a brit kormány hatáskörébe kerülnek.

A kormányfő délután a brit alsóházban visszautasította azt a követelést, miszerint újból népszavazást kellene tartani az EU-ból való kilépés ügyében. Az ellenzéki Munkáspárt szerint a miniszterelnök egy hamis illúzióval téveszti meg a választókat: a pedig megállapodás rossz helyzetbe hozza az Egyesült Királyságot.

„A kormányfő a saját maga által húzott vörös vonalat lépi át. Hiszen az alku nem fogja garantálni a brit gazdaság fejlődését, a munkahely-teremtést, az egyezmény nélküli helyzetre pedig a kormány nem készült fel” – érvelt Jeremy Corbyn.

A tervezetben végül nem lesz benne az ír és észak-ír területek közötti fizikai vámhatár, viszont így ideiglenesen az uniós rendelkezések is érvényben maradnak a brit termékekre.

Miután a kabinet jóváhagyta az 500 oldalas szövegtervezetet, Theresa May előtt újabb kihívás áll: át kell vinnie azt a brit parlamenten, de félő, hogy ott a keményvonalas, teljes elszakadást pártoló konzervatívok lázadása miatt nem tudja megszerezni a többséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!