2022. 11. 28. Hétfő Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Börtönbe megy pedofília miatt a Vatikán egykori kincstárnoka

Hatévi börtönbüntetésre ítélték gyermekmolesztálás miatt a Vatikán egykori kincstárnokát Ausztráliában. George Pell az eddigi legmagasabb beosztású katolikus egyházi vezető, akit szexuális visszaélés miatt elítéltek. A 77 éves főpap tagadja a vádat, és fellebbez a bírói döntés ellen.

  • Börtönbe megy pedofília miatt a Vatikán egykori kincstárnoka

Az elmúlt években sok hasonló botrány rázta meg a katolikus egyházat, de George Pell személyében Ferenc pápa közvetlen környezete is érintetté vált a pedofil bűncselekmények ügyében. Az ausztrál bíboros a pápa egyik tanácsadója volt, korábban pedig a Vatikán kincstárnoka.

A bíróság megalapozottnak látta az ügyészségi vádat, miszerint a főpap 1996-ban a Melbourne-i katedrális épületében egy 13 éves templomi kórustag fiút megerőszakolt, egy másikat pedig két alkalommal is molesztált. Egyikük volt a vádhatóság tanúja, másikuk néhány évvel ezelőtt drog-túladagolásban elhunyt.

„Ön bizonyára azt valószínűsítette, hogy tekintélyénél fogva hallgatásra kényszeríti a sértetteket, ez a vélelem megalapozott volt, de ez a tudatosság egy súlyosan arrogáns magatartásra utal” – mondta Peter Kidd, bíró.

A bíborost a bíróság 6 éves börtönbüntetésre ítélte. A 77 éves főpap tagadja a vádat, ügyvédje jelezte: fellebbeznek a bírói döntés ellen.

„Nem szabad elfelejteni, hogy a büntetésnek arányosnak kéne lennie a sértettnek okozott kárral. Ez nem egy pedofil rehabilitációjáról szól. Meg kell fizetnie a bűntett árát, és Pell bíboros alacsony árat fizet ezért” – mondta egy emberi jogi aktivista.

A bíró a vádlott idős korára való tekintettel szabott ki szokottnál alacsonyabb büntetési tételt, de értékelése szerint a fellebbezés azt jelenti, hogy az egyházi vezető nem bánta meg tettét. A fellebbezés elbírálására júniusban kerülhet sor. George Pell az eddigi legmagasabb beosztású katolikus vezető, akit szexuális visszaélések miatt ítéltek el. A Vatikán februárban felmentette a papi szolgálat végzése alól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!