2020. augusztus 14.,
péntek, Marcell napja

Borrell: Törökországnak le kell állítania az illegális próbafúrásokat Ciprus partjainál

MTI

2020. június 26., péntek 16:20

Josep Borrell, az európai unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken felszólította Törökországot, hogy állítsa le a födgázkitermelést célzó fúrásokat Ciprus kizárólagos gazdasági övezetében és tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot.

"Le kell állítani az illegális török fúrásokat" - írta Twitter-oldalán Borrell, aki a nap folyamán egy helikopteren repült át a Ciprustól délre, illetve délnyugatra található vitatott régiók felett Szavvas Angelidesz ciprusi védelmi miniszter társaságában a RIK helyi közszolgálati rádió tájékoztatása szerint.

Nemzetközi energetikai vállalatok a ciprusi kormány megbízásából jelentős földgázkészleteket tártak fel a sziget partjainál a tengerfenéken. Mindez komoly feszültségekhez vezetett Nicosia és Ankara között. Utóbbi ugyanis nem ismeri el Ciprust, az ásványkincsek kiaknázását pedig elutasítja a ciprusi kérdés rendezése, illetve a kizárólag Törökország által elismer szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság hozzájárulása nélkül.

A Yavuz nevű török fúróhajó már hónapok óta Ciprus délnyugati kizárólagos gazdasági övezetében tartózkodik próbafúrásokat végezve. Más török fúróhajók, illetve földtani kutatóhajók is megfordultak a régióban.

Az Európai Unió több alkalommal is kifejezte aggodalmát a Földközi-tenger keleti térségében végzett török fúrási tevékenységekkel kapcsolatban, amelyeket jogellenesnek nyilvánított, és határozottan elítélte azokat.

 

MTI