2023. 05. 30. Kedd Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Boris Johnson: Ha félrevezettem a parlamentet, nem szándékosan tettem

Boris Johnson volt brit miniszterelnök elismerte kedden, hogy egyes nyilatkozataival félrevezethette a londoni parlamentet a koronavírus-járvány idején saját kormánya által elrendelt korlátozások megsértése ügyében, hangsúlyozta azonban, hogy ezt nem szándékosan vagy gondatlanságból tette.

  • Boris Johnson: Ha félrevezettem a parlamentet, nem szándékosan tettem

A volt konzervatív párti kormányfő által közzétett 52 oldalas dokumentum válasz arra az előzetes vizsgálati jelentésre, amelyet március elején ismertetett a képviselői előjogok ügyében illetékes alsóházi szakbizottság a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején kormányintézményekben tartott partikról.

A 24 oldalas bizottsági jelentés fő megállapítása szerint négy olyan alkalom is volt, amikor Johnson azt bizonygatta az alsóházban, hogy ezek az összejövetelek nem voltak törvénysértők, a bizonyítékok viszont arra vallanak, Johnson e kijelentéseivel félrevezethette a képviselőket.

Johnson tavaly júliusban jelentette be távozását a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről, miután kiderült, hogy a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány megfékezésére hozott általános tilalom ellenére gyakran ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket tartottak, amelyeken nem egyszer Johnson is jelen volt.

A közkeletűen "partygate" néven emlegetett ügy Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának legnagyobb belpolitikai botrányává fajult, különös tekintettel arra, hogy a miniszterelnököt a rendőrség megbírságolta.

Az újkori brit politikatörténetben Boris Johnson volt az első hivatalban lévő miniszterelnök, akit törvénysértésért rendőrhatósági büntetéssel sújtottak.

Az ügyben indult parlamenti vizsgálat elsődleges célja annak megállapítása, hogy a volt kormányfő félrevezette-e a parlamentet, amikor még hivatali idejében többször is kijelentette, hogy nem történtek törvénysértések az összejövetelek idején.

A március 3-án ismertetett, még nem végleges vizsgálati jelentés szerint Johnson számára "nyilvánvalónak kellett volna lennie", hogy a partik törvénysértők voltak, és az, hogy a volt kormányfő ennek az ellenkezőjét állította az alsóházban, felveti annak gyanúját, hogy Johnson félrevezethette a képviselőket.

A bizottság szerdán személyesen is meghallgatja Johnsont, és a vizsgálatot ezután zárja le.

Boris Johnson azonban már kedden ismertetett 15 ezer szavas állásfoglalásában kifejti: semmiféle olyan dokumentum nincs, amely azt bizonyítaná, hogy szándékosan vagy meggondolatlan módon félrevezette volna a parlamentet.

A volt kormányfő közli: elfogadja, hogy félrevezetők lehettek azok az alsóházi kijelentései, amelyek szerint a Downing Streeten minden esetben betartották a járványügyi előírásokat és útmutatásokat. Johnson hozzáteszi azonban, hogy ezeket a kijelentéseket jóhiszeműen, akkori legjobb tudása alapján tette, és soha még álmaiban sem merült fel olyasmi, hogy szándékosan vagy gondatlanul félrevezesse a képviselőket.

Johnson élesen bírálta a bizottságot, amely véleménye szerint "igazságtalanul és erősen pártos módon" állt hozzá az ügyhöz.

A végleges bizottsági jelentés tartalmának komoly a tétje, hiszen ha abban is az szerepel, hogy Boris Johnson félrevezette a parlamentet, a volt miniszterelnök képviselői mandátumát felfüggeszthetik vagy végleg vissza is vonhatják. Az utóbbi esetben időközi választást kellene kiírni Johnson választókörzetében.

A parlament tudatos félrevezetése a brit politika normái alapján a képviselők, köztük a kormánytagok által elkövethető legsúlyosabb magatartási kihágások egyike, és általános elvárás, hogy távozzanak tisztségükből mindazok, akikről bebizonyosodik, hogy ezt a kihágást elkövették.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!