2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Bolton: Valószínűleg Irán áll az emírségekbeli szabotázsakciók és a szaúdi támadáskísérlet mögött

Nagyon valószínű, hogy Irán áll az Egyesült Arab Emírségek partjai közelében tartályhajók ellen elkövetett szabotázsakciók és a szaúd-arábiai kőolajterminál elleni támadási kísérlet mögött - jelentette ki John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán újságíróknak nyilatkozva Abu-Dzabiban.

  • Bolton: Valószínűleg Irán áll az emírségekbeli szabotázsakciók és a szaúdi támadáskísérlet mögött

Bolton szerint "szinte bizonyosan Iránból valók" azok az aknák, amelyekkel végrehajtották a támadást.

Ez az első eset, hogy bárki egyértelműen Iránt gyanúsította meg ezekkel az akciókkal - fűzi hozzá az AP hírügynökség.

Bolton a hét végén Tokióban már halványan utalt Irán felelősségére ezekben az incidensekben, valamint a május 19-i bagdadi rakétatámadásban. Az elnöki tanácsadó a Donald Trump elnökkel együtt tett tokiói vizit után kedden érkezett Abu-Dzabiba.

Az Egyesült Államoknak mind a három érintett arab ország szövetségese, és együtt nyomoz velük az incidensek felderítésére.

Az emírségekbeli el-Fudzseira kikötője közelében, a Perzsa-öböl bejáratánál négy tartályhajót - két szaúdit, egy emírségekbelit és egy norvégot - támadtak meg tengeri aknával május 12-én. A szóban forgó szaúdi olajterminál pedig a kelet-nyugati irányú vezeték végén, a Vörös-tenger partján lévő Janbuban van. Az Irán által támogatott jemeni síita lázadók szintén a hónap közepén összehangolt dróntámadást indítottak a vezeték ellen.

Abbász Múszavi iráni külügyi szóvivő szerdán visszautasította Bolton azon állítását, miszerint valószínűleg iráni tengeri aknákat használtak az emírségekbeli támadásokban.

"Egyáltalán nem furcsa, hogy felvetették ezt a nevetséges állítást egy olyan találkozón, melynek résztvevői régóta Irán-ellenességükről ismertek... Irán stratégiai türelme, ébersége és védelmi elszántsága hatástalanítja Bolton és más háborús uszítók gonosz cselszövését" - idézte az iráni külügyi szóvivőt a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség.

Bolton arról is beszélt szerdán újságíróknak, hogy Washington szerint Iránnak nincs oka felmondani a nagyhatalmakkal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást, csak abban az esetben, ha atomfegyvert akar kifejleszteni, és az ehhez szükséges időt le akarja rövidíteni.

Bolton március 5-én, arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Iránnak szánt jelzésként az amerikai Középső Parancsnokság illetékességébe tartozó közel-keleti térségébe vezényli az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót és hajókíséretét, valamint egy bombázó repülőgépekből álló harci köteléket. Washingtonban ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem törekszenek konfliktusra Iránnal, de készek megvédeni az Egyesült Államok erőit és érdekeit a régióban. Donald Trump amerikai elnök pedig pénteken bejelentette, hogy hozzávetőleg 1500 katonát küld a Közel-Keletre, nagyrészt védelmi jellegű intézkedésként, az Iránnal kialakult növekvő feszültség miatt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!