2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Murszi nem hajlandó rabruhát viselni, elnapolták a pert

Elnapolták a megbuktatott egyiptomi elnök tárgyalását a tüntetők rendzavarása és a volt államfő ruházata miatt.

A bíró azt kifogásolta, hogy Mohamed Murszi nem hajlandó rabruhát viselni. A volt elnök pere hétfőn kezdődött volna, július 3-i megbuktatása óta ismeretlen helyen tartja fogva a hadsereg. Az ország első demokratikusan megválasztott államfőjét és 14 társát emberölés és erőszakra való felbujtás vádjával állítják bíróság elé, büntetésük akár halál is lehet.

Fokozott biztonsági ellenőrzések mellett kezdődik a megbuktatott egyiptomi elnök pere Kairóban. Mohamed Murszit helikopterrel hozták a rendőr-akadémia épületébe, ahol a tárgyalást tartják majd. Az iszlamista államfőt és tizennégy társát két tüntető haláláért tartják felelősnek, az aktivisták 2012 decemberében, egy, a Murszi által benyújtott alkotmányterv ellen szervezett demonstráción vesztették életüket.

Murszit idén júliusban a hadsereg buktatta meg, később az őt támogató Muzulmán Testvériség több vezetőjét is letartóztatták. Murszi hívei azóta számos tüntetésen követelték a volt elnök szabadon engedését és hivatalba való visszahelyezését. A demonstrálók a rendőrséggel is összecsaptak, az összetűzések több ezer ember életét követelték. Az iszlamista szervezet és az elnök támogatói most is szimpátiatüntetésekre készülnek.

Az egyiptomiak másik része azonban a hadsereg vezetőjét élteti, és az iszlamistákban látja a veszélyt. „Asz-Szíszi népünk hőse. Ő a második Nasszer elnök. A Muzulmán Testvériség egy terrorszervezet, Asz-Szíszi pedig megvédett minket a támadásaiktól. Mi mind szeretjük Asz-Szíszit, azért imádkozunk, hogy ő legyen az elnök” – mondta egy szimpatizáns.

Sokan vannak azonban azok is, akik a történtek nyomán kiábrándultak a politikából. „Egyiptomban az élet egy nagy káosz. A mindennapos dolgok ára a magasban van. Igazából teljesen mindegy, hogy ki lesz az elnök, ha nem olyan, mint Nasszer vagy Szadat” – mondta egy taxisofőr.

A volt egyiptomi elnököt és társait erőszakra való felbujtással és emberöléssel vádolják. Murszi már korábban bejelentette, hogy nem működik együtt az igazságszolgáltatással, mert annak törvényességét nem fogadja el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!