2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Bezárták Peking egyik nagybani piacát egy újabb járványgóc keletkezése miatt

MTI

2020. június 13., szombat 08:08

Bezárták Peking egyik nagybani piacát, és megkezdték több mint 10 ezer kereskedő és alkalmazott koronavírus-tesztelését, miután a kínai főváros illetékesei a helyben továbbadott koronavírusos esetek számának megugrását jelentették.

Három új fertőzést sikerült visszavezetni az elővárosi Fengtai kerületben található Hszinfadi nagybani piacra - jelentette a Beijing News hírportál.

Kilencven százalékban ez a piac biztosítja Peking gyümölcs- és zöldségellátását.

A kerület közegészségügyi bizottsága bejelentette, hogy a piacot átmenetileg bezárják, és "átfogó fertőtlenítésnek" vetik alá.

A fertőzést egyelőre egy olyan vágódeszkára vezették vissza, amelyen importált lazacot szeletelnek - mondta el a piac igazgatója a Beijing Daily című lapnak.

Ideiglenesen a kínai főváros további 11 nagybani, hal- és mezőgazdasági piacát is bezárták. Újranyitásukat az elvégzett vírustesztek eredményétől tették függővé.

Az új koronavírus okozta világjárvány kiindulópontjaként szolgáló Kína egészségügyi hatóságai mindössze hat új Covid-19 fertőzést jelentettek szombaton, mindegyiket Pekingből.

 

Hongkongban sokakat őrizetbe vettek engedély nélküli gyülekezés és erőszak miatt

Őrizetbe vettek Hongkongban 43 embert szombatra virradóra engedély nélküli gyülekezésért, illetve erőszakos cselekmények miatt a Kínához tartozó különleges közigazgatású terület különböző pontjain - közölte a rendőrség.

Voltak közöttük, akik nem engedélyezett demonstrációt tartottak, mások megzavarták a közrendet is, sőt megdobálták a rendőröket - írta a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A jelentés nem szól arról, hogy mi ellen tüntettek többtucatnyian, de az elmúlt hetekben több demonstráció is volt Hongkongban. A hét elején megmozdulásokat tartottak a múlt évi kormányellenes tüntetéshullámot elindító tiltakozás emlékére. Ezeken a demonstrációkon is több mint ötven embert vett őrizetbe a rendőrség. Június 4-én pedig a tiltás ellenére ezrek gyűltek össze a Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulóján, több városrészben is gyertyagyújtással emlékeztek meg az elfojtott diáktüntetés halálos áldozatairól.

 

MTI