2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Bevonultak az oroszok is Szíriába

Hír TV

2019. október 17., csütörtök 17:10

Orosz katonai egységek érkeztek Szíriába. Moszkva célja, hogy megállítsa a török hadsereg előrenyomulását, megvédje az eddig ellenük harcoló kurdokat, és megakadályozza, hogy Damaszkusz és Ankara között fegyveres összecsapásra kerüljön sor. Orbán Viktor miniszterelnök a szíriai harcok kapcsán eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy az összecsapások miatt tömegével indulhatnak menekültek Magyarország felé.

Török harckocsik indultak Akcakale városából a szomszédos Szíriába. A járművek katonákat, fegyverek és lőszert szállítanak Tell Abiadba. A településről indítja offenzíváit a Kurd Népvédelmi Egységek és más radikálisok ellen a török hadsereg.

Ankara múlt hét közepén kezdett nagyszabású akciót a szomszédos ország területén, és rövid idő alatt jelentős sikereket ért el. Az ENSZ, az Európai Unió, több nagyhatalom, köztük az Egyesült Államok azonban a manőver azonnali befejezésére szólította fel Erdogan államfőt.

Az amerikai elnök levélben kérte török kollégáját, hogy hagyjon fel a harcokkal, más különben gazdasági szankciókra számíthat.

A török államfőt nem hatották meg Donald Trump szavai. Recep Tayyip Erdogan elkötelezett a további harcok mellett. Reményét fejezte ki, hogy a műveletet követően sikerül békét teremteni Szíria északi részén.

Orbán Viktor miniszterelnök híradónknak azt nyilatkozta, a katonai akciók hatással lehetnek Magyarországra is. A kormányfő szerint nem egy hazánktól távoli és számunkra érdektelen konfliktusról van szó.

Bár Ankara jelentős sikereket ért el, komoly gondot okoz Törökországnak, hogy a kurd fegyveresek megállapodtak Damaszkusszal, és a szír hadsereg segítséget nyújt a pesmergáknak.

Sőt, orosz egységek is érkeztek Szíriába. A Föderáció katonái átlépték az Eufráteszt, és bevonultak Kobaniba.

Moszkva azért küldött csapatokat a közel-keleti államba, hogy megállítsa a törökök előrenyomulását, és megvédje az eddig ellenük harcoló kurdokat.

A Kreml célja, hogy kitöltse az amerikaiak távozása miatt kialakult űrt, és megakadályozza, hogy Damaszkusz és Ankara között fegyveres összecsapásra kerüljön sor.

Hír TV