2024. 03. 02. Szombat Lujza napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Külföld

Berlin leállítaná az Északi Áramlat 2 építését

Az Európai Uniónak az "Északi Áramlat-2" gázvezeték-építés leállításával kell válaszolnia Moszkvának Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésére - mondta a német szövetségi parlament külügyi bizottságának elnöke egy interjúban. A politikus szerint legjobban a földgáz kivitelét korlátozó büntetőintézkedésekkel lehet hatni Oroszországra. Hozzátette: Moszkva az EU-val folytatandó stratégiai együttműködés helyett védekező külpolitikát folytat. Berlin pedig a lehető leghatározottabban elítéli a Navalnij elleni támadást, és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről.

  • Berlin leállítaná az Északi Áramlat 2 építését

Az orosz-német együttműködésben készülő Északi Áramlat-2 gázvezeték és a legismertebb orosz ellenzéki politikus foglalkoztatja a német politikai életet.

Az Angela Merkel egyik fő szövetségesének tartott, külügyi területen dolgozó Norbert Röttgen szerint a gázvezeték építésének leállításával kell válaszolnia az Európai Uniónak arra, hogy megmérgezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust.

A 44 éves ellenzéki politikus Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án rosszul lett, kórházba került. Két nappal később Berlinbe vitték gyógykezelésre. Az orosz orvosok nem találtak gyanús anyagot a szervezetében, de a német katonaság vegyi szakértői szerint az egykor a szovjet hadsereg által kifejlesztett, Novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg Navalnijt.

Természetesen figyelem a nyilatkozatokat, és tartom magam az eddigi álláspontunkhoz, amit nagyban befolyásolhat az, hogy mit válaszol az orosz kormány

- fogalmazott óvatosan Angela Merkel, utalva arra, hogy elítélik a mérgezést és várják az orosz fél magyarázatát. A gázvezetékről nem nyilatkozott.

Moszkva elutasítja a vádakat

Moszkvában viszont azt közölték, hogy elutasítják a vádat, mely szerint az orosz állam áll Alekszej Navalnij megmérgezése mögött.

Oroszországot nem először vádolják meg mérgezéssel. Legutóbb, 2018-ban az okozott feszültséget a brit-orosz viszonyban, hogy Angliában szintén Novicsokkal mérgezték meg Szergej Szkripalt, egy orosz-angol kettős ügynököt. 

Az Európai Unió pedig 2014-ben már hozott büntetőintézkedéseket Oroszországgal szemben, amiért Ukrajnától elcsatolta a Krím-félszigetet.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Arat a kolera

Arat a kolera

Tanzániában legkevesebb 26 ember életét követelte a kolera, amelynek járványa a kelet-afrikai ország tíz régióját sújtotta január 5. és február 8. között - közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!