2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Benkő: Európa biztonsága érdekében minden eddiginél fontosabb, hogy elmélyítsük a védelmi együttműködést

A globális hatalmi versengésre és Európa biztonságára figyelemmel, minden eddiginél fontosabb, hogy elmélyítsük az európai védelmi együttműködést és globális szereplővé tegyük az Európai Uniót a biztonság és védelem terén - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az EU védelmi minisztereinek informális tanácskozásán csütörtökön, Zágrábban.

Benkő Tibor hozzátette: különösen fontos az együttműködés az olyan új típusú kihívások tekintetében, mint az illegális migráció vagy a hibrid hadviselés.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Benkő Tibor a találkozón elmondta, egyre inkább előtérbe kerülnek az új típusú kihívások. Ezeket napirendre kell tűzni és azonosítani a védelemre gyakorolt hatásukat, csakúgy, mint a tágabb európai uniós politikákkal való összefüggéseiket.

A honvédelmi miniszter kifejtette: ó

Magyarország támogatja az EU önálló cselekvőképességét, illetve a partnereivel való együttműködést.

"Tudnunk kell kezelni a szomszédságunkban jelentkező kihívásokat és válságokat" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: elkötelezettek egy olyan "stratégiai iránytű" megalkotásában, amely segíti a biztonsági kihívások közös, európai értelmezését és a közös válaszok kidolgozását. Kiemelte továbbá az Európát körülvevő, instabil régiókra fordított figyelem és segítségnyújtás fontosságát, konkrétan említve a Nyugat-Balkánt és az afrikai kontinenst.

A védelmi miniszterek tárgyaltak a Görögország határain, az illegális migrációs hullám hatására kialakult helyzetről. Benkő Tibor a szolidaritásáról biztosította a kialakult helyzetben leginkább súlyosan érintett Görögországot, továbbá Bulgáriát és Ciprust.

A találkozó első munkaülésén Josep Borrell Fontelles az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismertette az európai biztonság és védelempolitikai együttműködés prioritásait. Ezt követően a közös katonai műveletekről, közös képességfejlesztésről, és a partnerségi kapcsolatok kérdéseiről egyeztettek a miniszterek, továbbá aláírták a Közép-Európai Hadosztály Parancsnokság létrehozásáról szóló egyetértési megállapodást is - olvasható a HM közleményében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!