2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Belpolitikai vita egy amerikai muszlim képviselőnő miatt

Hír TV

2019. április 15., hétfő 10:03

Az Egyesült Államokban országos botrányt okozott egy szomáliai származású muszlim demokrata képviselőnő kijelentése, aki szerint idézem: ”2001. szeptember 11-én néhány ember csinált valamit!” Donald Trump azonnal bírálta a Twitteren a képviselőnőt. Közben az is kiderült, hogy Trump már 200 millió dollárnál is többet gyűjtött össze újraválasztási kampányához.

Trump az egyetlen elnök az amerikai történelemben, aki már a hivatali beiktatása napján benyújtotta a szükséges dokumentumokat újraválasztási kampányához. Elnöksége első két esztendejében 130 millió dollár gyűlt össze, ehhez jön hozzá 30 millió dollár, amit 2019 első negyedévében gyűjtöttek, a párt vezető szerve Republikánus Országos Bizottság pedig további 46 millió dollárt kalapozott össze, így Trump összesen több mint 200 millió dollárral vág majd bele a 2020-as elnökválasztási kampányba.

Hozzá képest jelentős lépéshátrányba kerültek a demokraták. Míg a republikánusoknál Trump újraindulását nem kérdőjelezik meg, a demokraták nem tudják megspórolni az előválasztási kampányt, és már 18 demokrata politikus tolong az előválasztási kampánystartnál. A legutolsó jelölt, egyben a legfiatalabb is, és a legkevésbé ismert a nagypolitikában.

Pete Buttgieg, South Bend mindössze 37 éves polgármestere úgy véli, hogy a demokratáknak nem lenne szabad megengednie, hogy Trump a nemzetbiztonság és hazafiság egyetlen védelmezőjeként kampányoljon.

Ebben azonban demokrata politikusok is segítséget nyújtanak Trumpnak. Ilhan Omar demokrata képviselőnő a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokkal és amerikai muszlimok helyzetével kapcsolatosan tett kijelentései országos botrányt okoztak.

A minnesotai képviselőnőt párttársai közül is többen (köztük Nancy Pelosi házelnök) is bírálták, de a legesélyesebb jelöltként emlegetett jelöltek Bernie Sanders vermonti és Elizabeth Warren massachusettsi szenátorok megvédték őt, mondván Trump erőszakra buzdított Ilhan Omar ellen, aki már halálos fenyegetéseket is kapott.

MTI