2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Külföld

Belpolitikai vita egy amerikai muszlim képviselőnő miatt

Az Egyesült Államokban országos botrányt okozott egy szomáliai származású muszlim demokrata képviselőnő kijelentése, aki szerint idézem: ”2001. szeptember 11-én néhány ember csinált valamit!” Donald Trump azonnal bírálta a Twitteren a képviselőnőt. Közben az is kiderült, hogy Trump már 200 millió dollárnál is többet gyűjtött össze újraválasztási kampányához.

Trump az egyetlen elnök az amerikai történelemben, aki már a hivatali beiktatása napján benyújtotta a szükséges dokumentumokat újraválasztási kampányához. Elnöksége első két esztendejében 130 millió dollár gyűlt össze, ehhez jön hozzá 30 millió dollár, amit 2019 első negyedévében gyűjtöttek, a párt vezető szerve Republikánus Országos Bizottság pedig további 46 millió dollárt kalapozott össze, így Trump összesen több mint 200 millió dollárral vág majd bele a 2020-as elnökválasztási kampányba.

Hozzá képest jelentős lépéshátrányba kerültek a demokraták. Míg a republikánusoknál Trump újraindulását nem kérdőjelezik meg, a demokraták nem tudják megspórolni az előválasztási kampányt, és már 18 demokrata politikus tolong az előválasztási kampánystartnál. A legutolsó jelölt, egyben a legfiatalabb is, és a legkevésbé ismert a nagypolitikában.

Pete Buttgieg, South Bend mindössze 37 éves polgármestere úgy véli, hogy a demokratáknak nem lenne szabad megengednie, hogy Trump a nemzetbiztonság és hazafiság egyetlen védelmezőjeként kampányoljon.

Ebben azonban demokrata politikusok is segítséget nyújtanak Trumpnak. Ilhan Omar demokrata képviselőnő a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokkal és amerikai muszlimok helyzetével kapcsolatosan tett kijelentései országos botrányt okoztak.

A minnesotai képviselőnőt párttársai közül is többen (köztük Nancy Pelosi házelnök) is bírálták, de a legesélyesebb jelöltként emlegetett jelöltek Bernie Sanders vermonti és Elizabeth Warren massachusettsi szenátorok megvédték őt, mondván Trump erőszakra buzdított Ilhan Omar ellen, aki már halálos fenyegetéseket is kapott.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!