2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Külföld

Belgrád Trump fellépését sürgeti Koszovó ügyében

A szerb elnök egy Donald Trumpnak küldött, pénteken ismertetett levélben dicsérte az amerikai elnök "unortodox" hozzáállását a politikai problémákhoz, és kérte: gyakoroljon nyomást Koszovóra, hogy az térjen vissza a két ország között hónapokkal ezelőtt félbeszakadt tárgyalásokhoz.

  • Belgrád Trump fellépését sürgeti Koszovó ügyében

Aleksandar Vucic Trump születésnapja alkalmából küldte a levelét, amelyben azt írta, hogy figyelemmel követi az amerikai elnök "energikus és merész" tevékenységét, amely időnként a problémák megoldásának "váratlan megközelítésében nyilvánul meg".

Vucic azt kérte Trumptól, hogy befolyásával vegye rá Pristinát a tavaly a szerb árukra Koszovóban kivetett 100 százalékos vám eltörlésére, mert így lehetőség nyílik a két fél közötti rendezetlen kérdések kompromisszumos megoldására. Belgrád addig nem tárgyal Pristinával, amíg ezt a büntetővámot el nem törlik.

Washington aktívabb közvetítő szerepet kíván játszani, amit az jelez, hogy Trump tavaly decemberben felszólította a feleket: kössenek "történelmi" jelentőségű megállapodást, amely elvisz a régóta vágyott békéhez a Nyugat-Balkánon.

Egy pénteki hivatalos nyilatkozat szerint Vucic felvetette a koszovói problémát a Belgrádba látogató francia parlamenti képviselők előtt is, és ez alkalommal köszönetet mondott Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek, amiért támogatja a szerb-koszovói párbeszéd folytatását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - 175 éves a szolnoki csata

Radar - 175 éves a szolnoki csata

Éppen 175 éve annak, hogy a magyar sereg a tavaszi hadjárat első győzelmét aratta a császári helyőrség felett. Idén 28-adszorra rendezték meg hagyományőrzők segítségével a szolnoki csatát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: A béke és a jó magyar-amerikai kapcsolatok neve Donald Trump

Szijjártó Péter: A béke és a jó magyar-amerikai kapcsolatok neve Donald Trump

A kormány azt szeretné, hogy a világ egy békésebb hely legyen, és hogy a magyar-amerikai kapcsolatok jól alakuljanak az elkövetkező időszakban, márpedig mindkét ügy szempontjából Donald Trump győzelme lenne kedvező az amerikai elnökválasztáson - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!