2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Bejelentették: Janukovics lövetett a tömegbe

Viktor Janukovics lövetett a tüntető tömegbe februárban, Kijevben – az ukrán főügyész szerint. A több mint száz halálos áldozatot követelő tömegoszlatás miatt a belügyi rohamegység több tagját őrizetbe vették. Közben Moszkvában tárgyal az ukrán energiaügyi miniszter, aki azt szeretné elérni, hogy a Gazprom változtasson Ukrajnával kapcsolatos gázpolitikáján. Az orosz energiaipari vállalat a Moszkva-barát ukrán kormány megbuktatása után visszavonta Kijev földgázárkedvezményét, emiatt az ukránoknak májustól 73 százalékkal többet kell fizetniük a lakossági gázért.

Nagyszabású ukrán légi és szárazföldi hadgyakorlat a fehérorosz határ közelében. Az erődemonstrációt a helyszínen nézte végig az átmeneti államfő, aki feltétel nélküli támogatásáról biztosította a hadsereget. „Kétségtelen, hogy az ország nagyon nehéz gazdasági helyzetben van. Tény, hogy súlyos pénzszűkében vagyunk, és sok területen spórolnunk kell. De a jelenlegi helyzetben a kormány áldozni fog arra, hogy fenntartsuk a hadsereget és új fegyverzettel lássuk el, hogy megvédjük az országot. Ezt a stratégiai feladatot muszáj teljesíteni” – mondta az ideiglenes ukrán elnök.


Oroszország mintegy 40 ezer katonát állomásoztat az ukrán határ mentén – ez továbbra is aggasztja a NATO-t, amelynek a kedden véget ért külügyi tanácsa úgy döntött: minden gyakorlati együttműködést felfüggesztenek Moszkvával. „Ahogy azt tegnap is említettem, nem észleltük, hogy jelentősen csökkent volna az orosz katonai jelenlét. És azt is tudjuk, hogy ezek az orosz erők nagyon komoly készültségi állapotban vannak” – fogalmazott a NATO-főtitkár, Anders Fogh Rasmussen.

Egy másik nyugati szervezet, az amerikai NASA az orosz űrkutatási ügynökséggel szakította meg a kapcsolatot a Krím orosz bekebelezése miatt – a Nemzetközi Űrállomáson viszont továbbra is együttműködnek. Kivételekről beszél az ukrán kormány is, amelynek miniszterelnöke nemrég úgy fogalmazott: a Krímet ugyan soha nem feledi Kijev, azt azonban fontosnak tartja, hogy folytatódjanak az ukrán–orosz kétoldalú tárgyalások az energiaellátás terén. Az ukrán energiaügyi miniszter csütörtökön Moszkvában egyeztet a Gazprom irányítójával, miután az orosz cég megvonta Kijevtől a földgázárkedvezményt. Emiatt az ukrán kabinet kénytelen 73 százalékkal drágítani a lakossági gázt.

Közben az ukrán főügyész bejelentette: Viktor Janukovics felel azért, hogy február 20-án Kijevben mesterlövészek lőttek a távozását követelő tüntetőkre. Az azóta Moszkvába menekült megbuktatott elnök állítólag a hivatalán, a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton keresztül adta ki a tűzparancsot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!