2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Befellegzett a megszorítások politikájának?

Nem működik a megszorítások politikája Európában a francia elnök és az olasz kormányfő szerint. Francois Hollande és Enrico Letta arról tárgyalt Párizsban, hogy kiadáscsökkentés helyett gazdaságélénkítésre és munkahelyteremtésre van szükség. Az uniós tervekre a német kormánynak is rá kell bólintania, de Berlinben egyelőre nem támogatják a költségvetési szigor enyhítését.

A megszorítások ellen tüntettek a francia szakszervezetek május elsején. A válság kezdete óta az országban befagyasztották a közalkalmazotti béreket, nőttek az adók és szigorodott a behajtás. A gazdaság stagnál, a munkanélküliség 7,5-ről 11 százalékra nőtt. „Csalódott vagyok, hogy egy politikus se csinál semmit, ugyanúgy csak a lakosságot, az embereket használják ki” – mondja egy tüntető.

A következő európai parlamenti választás előtt egy évvel a politikusok is érzik, hogy a megszorításokat nem lehet eladni a szavazóknak. A párizsi tüntetéssel egy időben Francois Hollande elnök az új olasz kormányfőt fogadta. Arról beszéltek, hogy megszorítások helyett gazdaságélénkítés kell. „Kormányunk célja, hogy a termelés és a kereskedelem élénkítését, a munkahelyek teremtését segítsük elő. Tartjuk magunkat az Európai Unióval kötött költségvetési megállapodásokhoz, de ezek mellett a gazdaság növekedésére kell koncentrálnunk” – mondta Encrico Letta olasz kormányfő.


Az uniós vezetők elsősorban az Európai Központi Banktól és a tagországok jegybankjaitól várják, hogy kedvező hitelekkel segítsék a gazdaság felpörgetését. A német kormány viszont már kifejezte, nem fogadják el, hogy a gazdaságélénkítés akármelyik uniós országban a költségvetési szigor enyhítését jelentse.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: A diplomáciának kell átvennie a fegyverszállítások helyét

Szijjártó Péter: A diplomáciának kell átvennie a fegyverszállítások helyét

A brüsszeli döntéshozók világháborús készülődéssel reagálnak a mostanra kritikussá vált ukrajnai harctéri helyzetre annak ellenére is, hogy a fegyverszállítások stratégiája totális kudarcot vallott az utóbbi évek során - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!