2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

Beata Szydlo: Reformokra van szükség az Európai Unióban

Reformokra van szüksége az Európai Uniónak, hogy meg tudja előzni a válságokat és válaszolni tudjon az új kihívásokra - mondta a lengyel miniszterelnök-helyettes a Nézőpont Intézet és a Waclaw Felczak Alapítvány konferenciáján pénteken Budapesten.

  • Beata Szydlo: Reformokra van szükség az Európai Unióban

Beata Szydlo a Közép-Európa Európája című rendezvényen kiemelte, május végén a legfontosabb választások egyike zajlik majd. Szerinte a szavazók dönthetnek, hogy tovább haladjon-e az EU az integráció irányába az egyenlőség és a partnerség alapján elbírva a válsághelyzetekkel, vagy folytatódjon az a politika, amely egyre több tagállamnak és választóknak okoz egyre több csalódást.

A lengyel politikus azt hangoztatta, hogy az unió működőképességében kulcsszerepe van a konszenzusnak, az Európai Uniónak meg kell határoznia a közös tevékenységeket, a kohéziót kell szolgálnia, és meg kell fékeznie a dezintegrációs folyamatokat.

Fontosnak nevezte a szuverenitást, amely szerinte nem a külső erőktől független államot jelenti, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az EU szuverenitása nem építhető az államok szuverenitásának kárára. Lengyelország a többi tagállam segítségével komplex uniót szeretne, amely megbirkózik a fokozódó a veszélyhelyzetekkel - mondta.

Hozzátette, hogy ehhez új társadalmi szerződésre van szükség, amelynek segítségével újra lehet építeni a biztonságérzetet El kell érni, hogy a gyerekeink jobban éljenek, mint mi, ehhez az uniót a legújabb kori ipari forradalom hazájává, továbbá biztonságossá és társadalmilag érzékennyé kell tenni - jelentette ki.

Véleménye szerint az EU megfelelően tudja kezelni a kihívásokat, ha elvégzi a szükséges reformokat, és újraalkotja az "európai modellt". Az unióra leselkedő veszélyek között említette a demokrácia deficitjét és a protekcionizmust, amely - szerinte - az európai integráció "magját" támadja, mivel az áruk és a tőke szabad áramlását akarja megakadályozni.

Nyugtalanítónak nevezte továbbá, hogy az euróövezetbe nem tartozó államokat megpróbálják kizárni a banki- és tőkeunióból, ami egy megosztott Európai Unióhoz vezetne. Az EU nem lesz erősebb attól, ha kétsebességűvé válik - jegyezte meg. Kitért arra is, hogy habár a határozott kiállásnak köszönhetően sikerült megállítani a Földközi-tenger felől érkező bevándorlási hullámokat, mégis változatlanul prioritást élvez a migráció megállítása a származási és tranzitországokban, valamint az embercsempészet visszaszorítása.

Kiemelte, Közép-Európa határait nem a földrajz, hanem az értékrend és a sorsközösség határozza meg, a régió iránt pedig növekszik az érdeklődés, egyre vonzóbb célpont, mert növekszik a potenciálja, amelyet együtt kell felhasználniuk a régió országainak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!