2024. 06. 23. Vasárnap Zoltán napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Külföld

Beáll Marine Le Pen mögé a francia jobbközép

A francia köztelevízióban jelentette be kedden egy óra után Éric Ciotti, az Európai Néppárt francia tagpártjának elnöke, hogy „szövetség kell a nemzeti tömörüléssel, az ő jelöltjeikkel, mindazokkal, akik azonosulnak a jobboldali gondolatokkal, a jobboldali értékekkel”.

  • Beáll Marine Le Pen mögé a francia jobbközép

Ciotti kifejezte: „Remélem, hogy politikai családom ebbe az irányba fog menni”. Ciotti bejelentette azt is, hogy tárgyalt a francia jobboldali Nemzeti Tömörülést (RN) vezető Jordan Bardellával és a párt elnökjelöltjével, Marine Le Pennel egy olyan együttműködésről, amely az ország teljes területére vonatkozik.

Döntését azzal indokolta, hogy a korábban elnököt adó, de mára kispárttá olvadt Republikánusok „túl gyenge” ahhoz, hogy szembeszálljon Macron és a baloldal „természetellenes szövetségével”. 

Szövetség kell, jobboldali blokk, nemzeti blokk – fejtette ki Ciotti,

hozzátéve, hogy a pártban sokan, például az ifjúsági szárny elnöke, valamint a megválasztott EP-képviselők is támogatják őt ebben. Elmondta azt is, hogy enélkül a szövetség nélkül a következő törvényhozásban frakciójuk sem lenne a Republikánusoknak. „Azt gondolom, hogy ez az ország sosem volt még ennyire jobboldali. A jobboldalra vár, a jobboldali cselekedetekre” – fogalmazott.

Mindeközben azonban a párt szenátorai egyhangúlag utasították el az RN-nel való szövetséget. Bruno Retailleau, a Republikánusok szenátusi frakcióvezetője szerint a francia jobbközép dolga az, hogy „megmaradjon önazonosnak, megtartva függetlenségét és autonómiáját úgy a macronista, mint a lepenista tábortól”.

Olivier Marleix, a Republikánusok nemzetgyűlési frakcióvezetője a történtek után lemondásra szólította fel Ciottit. Hasonlóképpen cselekedett Gérard Larcher, a szintén a Republikánusok által delegált szenátusi elnök.

Marine Le Pen Ciotti szavait úgy kommentálta, az „bátor döntés”. Jordan Bardella RN-elnök szerint pedig a republikánus vezető „a franciák érdekét pártjaink érdekei elé helyezte”. Azt ajánlotta a francia jobbközépnek, hogy 

egyesítsük erőinket a migrációs káosz elleni küzdelemben, állítsuk helyre a tiszteletet és a rendet, és támogassuk meg a franciák vásárlóerejét”.

A teljes cikket a Mandiner.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Merre tovább Franciaország?

Merre tovább Franciaország?

Soha nem látott mértékben tolódott jobbra a lakosság – Macron máris riadót fújt, „szélsőséges politikai fordulattal” riogat – írta meg a Mandiner.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!