2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Barnier: Komoly eltérések vannak Nagy Britannia és az EU álláspontja között

Komoly eltérések vannak Nagy Britannia és az EU álláspontja között - jelentette ki Michel Barnier az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója csütörtökön Brüsszelben a két fél közötti első kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalási forduló utáni sajtótájékoztatón.

  • Barnier: Komoly eltérések vannak Nagy Britannia és az EU álláspontja között

Nehéz lesz megkötni a megállapodást, de nem lehetetlen. Még csak az első fordulónál tartunk - tette hozzá.

Barnier elmondta, hogy az uniós és a brit nézőpontok elsősorban az egyenlő versenyfeltételekkel kapcsolatban ütköznek. További nézeteltérések a halászati jogokkal kapcsolatban állnak fent, mivel Nagy Britannia évente megújuló különmegállapodást kíván kötni az unióval, amely Barnier szerint "nem megvalósítható."

"Az Egyesült Királyság elutasítja, hogy a halászat részét képezze gazdasági megállapodásunknak. Minden évben újra akar tárgyalni a brit és az európai vizekhez való kölcsönös hozzáférésről, amelyet én személy szerint, egyáltalán nem tartok kivitelezhetőnek"

- hangsúlyozta.

Szerint, további "súrlódásokra" ad az okot, hogy Nagy-Britannia elutasítja a szigorú uniós rendelkezéseket az egyenlő versenyfeltételekről, amely tisztességes versenyt biztosítana a uniós és brit vállalatok között.

Barnier továbbá, megállapodást akadályozó tényezőnek nevezte azt is hogy, Nagy Britannia nem akar többé a Európai Bíróság joghatósága alá tartozni. Azonban, véleménye szerint "van remény arra, hogy mindkét fél számára elfogadható egyezményt sikerül tető alá hozni."

Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az EU-ból, ezzel december 31-ig tartó átmeneti időszak vette kezdetét, ez idő alatt London továbbra is alkalmazni fogja az uniós jogot, de már nem rendelkezik képviselettel az uniós intézményekben. Az átmeneti időszak egy vagy legfeljebb két évvel meghosszabbítható, amennyiben erről a felek július 1. előtt megállapodnak. Boris Johnson brit kormányfő korábban nyilatkozatában elvetette ezt a lehetőséget.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!