2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Esztike gyűrűje 11:05

Külföld

Bármi áron Nyugat-Európába akar jutni a migránstömeg

Továbbra is pattanásig feszült a helyzet Görögországban, miután a hétvégén többször is összecsaptak a rendőrökkel az illegális bevándorlók, akik mindenáron Németországba akarnak jutni. A helyszíni jelentések szerint kövekkel dobálták a rendőröket, így akarták elérni azt, hogy Nyugat-Európába engedjék őket - írja a 888.

  • Bármi áron Nyugat-Európába akar jutni a migránstömeg

A bevándorló férfiak a nőket és gyermekeiket tolták maguk elé az első sorba, így indítottak támadást a rendőrök ellen. Az egyenruhások könnygázzal oszlatták a tömeget, később buszokkal megkezdték visszaszállításukat a befogadóközpontokba

– közölte az M1 helyszínen lévő tudósítója.

A migránsok offenzívája során több illegális bevándorló azt skandálta, hogy "Allah akbar", azaz Allah hatalmas. A rohamrendőrök kénytelenek voltak könnygázgránátokat kőzéjük lőni, nehogy sikerüljön nekik kitörni és elindulni a határ felé.

A migránsok közül ezek után többen kövekkel dobálták a rendőröket, akik a pajzsaikkal próbálták megvédeni magukat.Ezek után a rohamrendőrök elindultak a migránsok felé, és elkezdték visszaszorítani őket a mező melletti befogadóközpont irányába. Közben folyamatosan lőtték a könnygázgránátokat, a hangadókat pedig kiemelték a tömegből.

Migránsok egy csoportja az összecsapás után letérdelt a rendőrök elé és azt skandálta, hogy "Németország, Németország!" és azt követelték, hogy azonnal nyissák meg a határokat. 

Volt, aki szinte élő pajzsként tartotta maga elé a gyerekét.

(A Hír TV Híradójának összeállítása)

Több helyen is felgyújtották a mezőn az aljnövényzetet, hogy a tűz és a füst megnehezítse a hatóságok fellépését. Amíg az összecsapás zajlott, a befogadóközpontban lévő migránsok kidöntötték az épület kerítésének egy részét, és megpróbáltak csatlakozni a mezőn lévő társaikhoz. A rendőrök könnygázzal állították meg őket, a kerítés helyén felsorakozva pedig élő pajzzsal védték a tábort.

Az eset után a görög migrációs minisztérium tanácsosa, Nicholas Rangos úgy fogalmazott, hogy regisztrálják a migránsokat, kiderítik honnan jöttek és visszaküldik őket a megfelelő táborba.

Ellenőrizzük a dokumentumaikat, aztán adunk nekik sorszámokat a buszokra, amelyek visszaviszik őket oda, ahonnan elindultak

– fogalmazott.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este című műsorában dícsérte a görög rendőrök munkáját. Azt mondta, hogy részükről új viselkedésmódot tapasztalhatunk, hiszen sokkal határozottabban lépnek fel az erőszakos és agresszív migránsok ellen, mint korábban.

Sokkal profibbak is a rendőrök, ami talán fontosabb is, mint a határozottságuk

– közölte, majd azzal folytatta, hogy a rendőröknek gyakorlatilag sikerült meghíusítani egy kitörési kísérletet, ami nem jelenti azt, hogy nem fognak újra próbálkozni a migránsok, de fontos esemény volt a mai.

Semmi újdonság nincs abban, hogy a migránsok Nyugat-Európa irányába akarnak indulni. A tavasz beköszöntével a jó időnek köszönhetően a migránsok újra célba vennék Nyugat-Európát, ahogy ez 2015-ben is történt. A görög események a  2015-ös válság folytatásának tekinthetők, hiszen a migránsválság továbbra is jelen van Európában

– magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

Gyarmati István felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a görög hatóságok a továbbiakban is hasonló határozottsággal és szervezetséggel lépnek fel a migránsok ellen, megakadályozhatják az újbóli migránstámadásokat.

A migránsok célja Görögországban egyébként az, hogy kritikus tömeget alkossanak, hiszen azt szerintük már nem tudják megállítani a hatóságok

– közölte Gyarmati, aki szerint nehéz meghatározni azt a kifejezést, hogy kritikus tömeg, hiszen a jelenlegi helyezben 1500-2000 ember nem tudta áttörni a rendőrsorfalat. Gyarmati szerint nem attól függ a migránsok sikeressége, hogy hányan vannak, annál inkább attól, hogy az ellenük fellépő rendőrök mennyire határozottak és profik.

888.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

A NATO már bevetésre alkalmas erőket szervez

Ön szerint nevezhető az megelőzésnek, ha a NATO különböző nemzetiségű katonákból akar Ukrajnába szervezni úgynevezett gyorsreagálású hadtestet? Mert Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kicsinyítve a tervezett akciót, annak minősítette.
A Financial Times magasztalja Magyarországot

A Financial Times magasztalja Magyarországot

Magyarország, Olaszország és Franciaország, 1 milliárd eurós támogatást ad saját nemzeti költségvetéséből a ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek felfedezésének elősegítésére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!