2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Bármeddig meghosszabbíthatják a rendkívüli jogrendet

Addig hosszabbítja meg a szlovák kormány az egészségügyi veszélyhelyzetet, ameddig akarja. Erre egy alkotmánymódosítás ad lehetőséget, amely alapján Igor Matovic kormánya 90 naponta dönthet a rendkívüli jogrend akárhányszor történő meghosszabbításáról. Nem volt könnyű a jogszabály elfogadása: még a koronavírus-fertőzött kormánytagokat és képviselőket is a parlamentbe hívták a szavazásra.

  • Bármeddig meghosszabbíthatják a rendkívüli jogrendet

Csak harmadszorra sikerült elfogadtatni a pozsonyi parlamentben a veszélyhelyzet meghosszabbítását lehetővé tevő alkotmánymódosítást. Háromötödös többségre vagyis 91 szavazatra volt szükség a 150 fős országgyűlésben, ami azért nem jött össze kétszer, mert több kormánytag és képviselő karanténban volt a szavazáskor.

A helyzetet a Közegészségügyi Hivatal oldotta meg egy rendelettel, amely lehetővé tette a koronavírus teszten pozitívnak bizonyult kormánytagok és képviselők munkába járását.

Robert Fico a baloldali ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia párt elnöke tiltakozott amiért fertőző politikusok is jelen lehettek a szavazáson. Szerinte ez az eljárás "színtiszta fasizmus" volt a Matovic-kormány részéről.

A jogszabály a háború, háborús helyzet, rendkívüli állapot és veszélyhelyzet idejére vonatkozó állambiztonsági törvény keretében jelentősen kibővíti a kormány jogköreit. Ennek alapján az eddig legfeljebb 90 napra kihirdethető rendkívüli jogrendet a kormány akár többször is, tetszés szerinti alkalommal meghosszabbíthatja. A kormány ráadásul az eddiginél nagyobb mértékben korlátozhatja az alapvető emberi jogokat, köztük a mozgásszabadságot és a magánélethez való jogot is.

Szlovákia az áprilisi és október végi-november eleji után már a harmadik járványhullámot szenvedi el. A napi esetszám december végére elérte a 4 ezret, az aktív esetek száma 46 ezer és gyorsan növekszik. Szlovákiában - akárcsak Magyarországon - már az első szállítmányok megérkezésének napján, szombaton megkezdődött az oltás.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken + videó

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken + videó

Betiltanák a burka viselését egyes olasz településeken, ugyanis igen erőteljes iszlámosodási folyamatok zajlanak több városban. Az észak-olaszországi Monfalcone lakosainak 33 százaléka külföldi, főként bangladesi származású. Az olaszok lassan kivonulnak és átengedik a terepet a bevándorlóknak, akik meghatározó szerepre tesznek szert.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!