2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Külföld

Bakondi György: A máltai megállapodás súlyos biztonsági kérdéseket vet fel Európában

Magyarország a határvédelemben és az illegális bevándorlók hazaszállításában együttműködik az olasz kormánnyal, de nem tud partner lenni a migránsok szétosztási kvótáiban Bakondi György szerint. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a római szenátusban a földközi-tengeri embercsempészet megállításáról rendezett konferencián nyilatkozott az MTI-nek szerdán, utalva arra, hogy a tengeren felvett migránsok európai szétosztását szorgalmazó máltai megállapodás súlyos biztonsági kérdéseket vet fel.

  • Bakondi György: A máltai megállapodás súlyos biztonsági kérdéseket vet fel Európában

Bakondi György kiemelte, a magyar politika és nemzetbiztonság szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy Olaszország képes legyen garantálni tengerei és partjai biztonságát.

"Minden segítséget megadunk olasz partnereinknek a határőrizeti feladatok teljesítésében, közreműködünk - és ebben Magyarország és Olaszország jelenleg is együttműködik - a kiinduló országok támogatásában, valamint a jogosulatlanul Európában tartózkodók elszállításában. Egyre nem vagyunk nyitottak: az önkéntes vagy kötelező kvóták szerinti szétosztásra, ebben nem tudunk partnerek lenni" - hangsúlyozta Bakondi György.

A tengeren felvett migránsok európai szétosztását szorgalmazó máltai megállapodást kommentálva Bakondi György rámutatott, hogy ennek értelmében a migránsokat azonnal szétosztanák és elszállítanák a különböző tagállamokba, anélkül, hogy az érkezési országban lefolytatnák a menekültügyi eljárást. Bakondi szerint ez a hozzáállás "nem tűnik reálisnak", és súlyos biztonsági kérdéseket vet fel az illegális bevándorlóknak az eddigi gyakorlat szerint nehezen megvalósítható kitoloncolása és hazaszállítása miatt.

"Aki egyszer bejött, annak nagyon nehéz, néha megoldhatatlan a hazaszállítása"- jelentette ki. Hozzátette, "a biztonság fenntartása közös európai érdek".

A magyar kormányfő belbiztonsági főtanácsadója a római parlament felsőházában rendezett politikai-védelmi konferencián szólalt fel. A "Nem az embercsempészetre a Földközi-tengeren keresztül" című találkozót a jobboldali Liga szervezte, de más parlamenti pártok politikusai, valamint nemzetközi jogászok, védelmi szakértők is részt vettek rajta.

A Liga politikusa , Nicola Molteni hangsúlyozta, hogy a többségében gazdasági migránsok kétszeresen is az embercsempész bűnszervezetek áldozataivá válnak: egyrészt, amikor a tengeri átkelésért fizetnek, és később, amikor az ígért jövő és munka helyett a bűnözés, prostitúció hálózatának rabjává válnak.

"Négy-ötezer eurót fizetnek azért, hogy Rómában egy híd alatt végezzék" - mondta Simona Baldassarre a Liga európai parlamenti képviselője. "Nagy átverésnek" és a "civilhajóknak adott ajándéknak" nevezte a máltai megállapodást, amely szerinte csak az Olaszországba érkezők számát növeli. A konferencián elhangzott, hogy az új olasz kormány szeptember eleji felállásáig év eleje óta napi 22 migráns érkezett Olaszországba, azóta már napi 75.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!