2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Az USA szerint az iráni műhold felbocsátásának kísérlete az atomprogram része volt

Az iráni műhold felbocsátásának sikertelen kísérlete az atomprogram részeként értékelhető - jelentette ki hétfőn közzétett közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

  • Az USA szerint az iráni műhold felbocsátásának kísérlete az atomprogram része volt

Az amerikai diplomácia irányítójának közleménye leszögezte: "az iráni rezsim műholdak felbocsátását a ballisztikus rakéták kifejlesztését célzó programjára használja fel. A műholdak felbocsátásakor alkalmazott technológiák ugyanis lényegileg azonosak és felcserélhetők a nagy hatótávolságú rendszereknél, köztük az interkontinentális ballisztikus rakétáknál alkalmazottakkal".

A közleményben megfogalmazott amerikai álláspont szerint minden egyes műhold felbocsátása, függetlenül attól, hogy sikeres-e vagy sem, lehetővé teszi Iránnak, hogy "békés űrprogramnak álcázva gyakorlatot szerezzen olyan technológiák alkalmazásában, amelyek hasznosak lehetnek a rakétaprogramja számára".

Pompeo úgy vélekedett, hogy a műholdak felbocsátása is bizonyítja az Iránnal az atomprogramjáról kötött megállapodás kudarcát. "A megállapodás megszüntette az Irán rakétakísérleteire és atomfegyver hordozására alkalmas rendszerek kifejlesztésére vonatkozó tiltást és ennek ma látjuk a veszélyes következményeit" - állapította meg a közleményben.

A külügyminiszter leszögezte, hogy egy olyan ország számára, amely leginkább támogatja a terroristákat, nem szabad megengedni, hogy kifejlesszen és kipróbáljon ballisztikus rakétákat.

A közlemény hangsúlyozta továbbá, hogy az Egyesült Államok továbbra is "óriási nyomást fog gyakorolni" Iránra annak érdekében, hogy meg

Teherán vasárnap próbált meg Föld körüli pályára állítani egy saját fejlesztésű műholdat, de a kísérlet sikertelen volt. "A felbocsátás sikeres volt, elértük fő céljaink többségét, de a tervezettek ellenére a Zafar műhold nem érte el az orbitális pályát" - mondta vasárnap egy katonai forrás az iráni állami televízióban.

Irán egyébként 2009-ben állította Föld körüli pályára az első műholdját, s ezt 2011-ben és 2012-ben követték újabbak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!