2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Az USA nem tárgyal a Tálibokkal

Nem tárgyal a békéről az amerikai elnök Afganisztánban. A tárgyalások a tálibokkal "jelenleg halottak" - jelentette ki Mike Pompeo. Az amerikai külügyminiszter szerint ugyanis a tálibok terrorizmussal próbáltak javítani a tárgyalási pozíciójukon. Donald Trump a megbeszéléseket az elmúlt napok afganisztáni merényletei és tálibok katonai akciói miatt mondta le.

  • Az USA nem tárgyal a Tálibokkal

Katonák zárták le teljesen a szeptember ötödikei kabuli robbantás helyszínét. Az afganisztáni NATO-misszió közelében hozta működésbe a testére szerelt pokolgépet egy öngyilkos terrorista. A merényletben 12-en vesztették életüket, köztük egy amerikai és egy román katona. A merényletért a felelősséget szélsőséges tálibok vállalták magukra. Egy héten belül ez már a második merénylet volt az afgán fővárosban, és több támadást is végrehajtottak katonák ellen az ország északi régióiban. Saját bevallásuk szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére.

Donald Trump a merényletekre reagálva felfüggesztette a békefolyamatot, és bejelentette, nem fogadja a tálibok küldöttségét. Az amerikai elnök Camp David-ben tárgyalt volna az afganisztáni békefolyamatról a tálib lázadók képviselőivel. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban tálib harcosok több merényletet is elkövettek Afganisztánban, amelyekben egy amerikai katona is meghalt.

Trump úgy látja, hogy a tálib vezetők a merényletekkel akarnak nyomást gyakorolni rá. Az amerikai külügyminiszter pedig azt mondta, elvárják a lázadóktól, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot az al-Kaidával.

"A tálibok elkötelezték erre magukat - ez az amerikai követelés egészen a Bush-kormányzatig nyúlik vissza - és mi is ezt akarjuk elérni. Nem fogjuk kivonni csapatainkat, amíg meg nem védtük az amerikai érdekeket, amíg Trump elnök úr ezt a kettős célt el nem érte"

- mondta az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo egy televíziós interjúban.

Hozzátette, Washington továbbra is katonai nyomást fog gyakorolni a tálibokra. Közben a tálibok már megfenyegették az amerikaiakat, hogy még több katonájuk fog meghalni Afganisztánban Trump döntése miatt. Az egyesült Államok tavaly óta folytatott tárgyalásokat a tálibokkal, hogy véget vessenek a 18 éve tartó háborúnak. 

A hadsereget a 2001 szeptember 11-i terrorcselekmények után vetette be a Bush-kormányzat Afganisztánban. Az akkor hatalmon lévő tálibokat Washington azzal vádolta, hogy támogatják az Al-Kaidát és titkos kiképzőtáborokat tartanak fenn az országban.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!