2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Az USA nem tárgyal a Tálibokkal

2019. szeptember 9., hétfő 13:02

Nem tárgyal a békéről az amerikai elnök Afganisztánban. A tárgyalások a tálibokkal "jelenleg halottak" - jelentette ki Mike Pompeo. Az amerikai külügyminiszter szerint ugyanis a tálibok terrorizmussal próbáltak javítani a tárgyalási pozíciójukon. Donald Trump a megbeszéléseket az elmúlt napok afganisztáni merényletei és tálibok katonai akciói miatt mondta le.

Katonák zárták le teljesen a szeptember ötödikei kabuli robbantás helyszínét. Az afganisztáni NATO-misszió közelében hozta működésbe a testére szerelt pokolgépet egy öngyilkos terrorista. A merényletben 12-en vesztették életüket, köztük egy amerikai és egy román katona. A merényletért a felelősséget szélsőséges tálibok vállalták magukra. Egy héten belül ez már a második merénylet volt az afgán fővárosban, és több támadást is végrehajtottak katonák ellen az ország északi régióiban. Saját bevallásuk szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére.

Donald Trump a merényletekre reagálva felfüggesztette a békefolyamatot, és bejelentette, nem fogadja a tálibok küldöttségét. Az amerikai elnök Camp David-ben tárgyalt volna az afganisztáni békefolyamatról a tálib lázadók képviselőivel. Döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban tálib harcosok több merényletet is elkövettek Afganisztánban, amelyekben egy amerikai katona is meghalt.

Trump úgy látja, hogy a tálib vezetők a merényletekkel akarnak nyomást gyakorolni rá. Az amerikai külügyminiszter pedig azt mondta, elvárják a lázadóktól, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot az al-Kaidával.

"A tálibok elkötelezték erre magukat - ez az amerikai követelés egészen a Bush-kormányzatig nyúlik vissza - és mi is ezt akarjuk elérni. Nem fogjuk kivonni csapatainkat, amíg meg nem védtük az amerikai érdekeket, amíg Trump elnök úr ezt a kettős célt el nem érte"

- mondta az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo egy televíziós interjúban.

Hozzátette, Washington továbbra is katonai nyomást fog gyakorolni a tálibokra. Közben a tálibok már megfenyegették az amerikaiakat, hogy még több katonájuk fog meghalni Afganisztánban Trump döntése miatt. Az egyesült Államok tavaly óta folytatott tárgyalásokat a tálibokkal, hogy véget vessenek a 18 éve tartó háborúnak. 

A hadsereget a 2001 szeptember 11-i terrorcselekmények után vetette be a Bush-kormányzat Afganisztánban. Az akkor hatalmon lévő tálibokat Washington azzal vádolta, hogy támogatják az Al-Kaidát és titkos kiképzőtáborokat tartanak fenn az országban.

HírTV