2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Az USA nem lesz tovább Szaúd-Arábia „fegyverneppere”

Nem támogatja tovább Szaúd-Arábiát az Egyesült Államok a jemeni polgárháborúban – egy erről szóló határozati javaslatot fogadott el a washingtoni Szenátus. A szaúdiak által vezetett koalíció amerikai fegyvereket kapott a jemeni fegyveres felkelők leveréséhez. A közel-keleti királyság megítélése azonban a Hasogdzsi-gyilkosság és a jemeni éhínség súlyosodása miatt az utóbbi időkben jelentősen lecsökkent.

  • Az USA nem lesz tovább Szaúd-Arábia „fegyverneppere”

Az Egyesült Államok nem akarja tovább fegyverekkel támogatni Szaúd-Arábiát a jemeni konfliktusban – az erről szóló döntést készítette elő a washingtoni Szenátus szerdán. A határozattervet demokrata párti szenátorok nyújtották be, de a Szaúd-Arábia körül kialakult diplomáciai feszültség miatt több republikánus politikus is támogatta.

„A jemeni amerikai intervenció felhatalmazás nélküli, alkotmányellenes és erkölcstelen, mi pedig nem halogathatjuk tovább azt, hogy befejezzük a közreműködésünket és Szaúd-Arábia támogatását. Ha mégis folytatjuk, csak magunkat okolhatjuk azért, hogy az országunk elveszíti hitelét a világpolitikában, és ami még fontosabb, saját lelkiismeretünket terheli majd az ezután elvesztett életek vesztesége” – mondta a szavazás előtt Mike Lee, Utah republikánus szenátora.

Az Egyesült Államok eddig főleg fegyverekkel járult hozzá a szaúdi vezetésű koalíció akcióihoz. A nemzetközi összefogás a jemeni húszi fegyveres lázadók ellen alakult. A folyamatos légicsapások, valamint a kikötők lezárása miatt azonban humanitárius válsághelyzet alakult ki, és már több világszervezet is a tűzszünetre szólított fel, ellenkező esetben a kialakult élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt humanitárius katasztrófa fenyeget. A 2015 óta tartó polgárháborúban eddig csaknem 10 ezer ember vesztette életét.

A támogatás leállítását pont a humanitárius okok miatt kezdeményezték, a Hasogdzsi-gyilkosság pedig csak felgyorsította a folyamatot. Az amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy nem lenne szerencsés elfordulni Szaúd-Arábiától, már csak Jemen érdekében sem.

„A Szenátusban egy olyan határozatról készülnek szavazni, aminek nagyon rossz az időzítése. Fordulópontnál vagyunk az amerikai megbízott decemberi látogatása előtt, amikor a felek végre összeülnének, és remélhetőleg tűzszünetet érnek el Jemenben, amiért hónapok óta küzdünk és ami most tényleg egy kritikus pont. Úgyhogy a kormány, a védelmi tárca és az én véleményem is az, hogy egy ilyen határozat elfogadása aláaknázná ezt a folyamatot, és felbátorítaná a lázadókat, és az irániakat, az egész törékeny megegyezést” – mondta Mike Pompeo.

A jemeni polgárháborút sokan valójában Szaúd-Arábia és Irán áttételes háborújának tartják, amiben az Öböl-menti királyság az elűzött volt jemeni politikai vezetést, míg Irán a húszi lázadókat támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!