2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Az USA és Japán eltérően ítéli meg Észak-Korea újabb rakétatesztjét

MTI

2019. augusztus 25., vasárnap 15:02

Eltérő a véleménye Észak-Korea újabb rakétatesztjéről az amerikai elnöknek és a japán miniszterelnöknek: vasárnap Biarritzban Donald Trump úgy vélte Phenjan nem sértett semmiféle megállapodást, Abe Sindzó megítélése azonban ezzel ellentétes volt.

"Nem örülök ugyan, de Kim Dzsong Un nem sértett semmiféle megállapodást" - mondta Trump a G7-csúcstalálkozó helyszínén, emlékeztetve arra a "jó szándékú" levélre, amelyet a hónap elején kapott. Abban az észak-koreai vezető jelezte: rövidesen folytatni kívánja a tárgyalásokat országa atomprogramjáról az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával, egyben "bocsánatot kért" a korábban végrehajtott ballisztikusrakéta-kísérletek miatt.

Abe Sindzó ugyanakkor azt hangsúlyozta, "A rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták kilövése az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak nyilvánvaló megsértése" .

A KCNA észak-koreai hírügynökség vasárnap jelentette, hogy Phenjan új fejlesztésű, nagy kaliberű rakéta-sorozatvetőt tesztelt az ország vezetője, Kim Dzsong Un személyes felügyelete mellett. A híradás szerint a szombaton végrehajtott teszt sikeres volt. Kim Dzsong Un hangoztatta, hogy "hatalmas fegyverről" van szó. Észak-Koreának folytatnia kell a koreai stílusú stratégiai és taktikai fegyverek fejlesztését - emelte ki a phenjani vezető.

Szakértők szerint az észak-koreai sorozatos rakéta- és egyéb fegyvertesztek célja, hogy Phenjan bővítse mozgásterét az atomprogramjáról folytatott tárgyalások felújítása esetére.

MTI

x
Rendkívüli hír