2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

Az unió pénzügyi biztosával tanácskozik Soros György

Az unió pénzügyi biztosával egyeztet a davosi Világgazdasági Fórumon Soros György. A milliárdos egy panelbeszélgetésen vesz részt. Az EU vezetőit közben a tervezett adópolitikai változások és a brexit foglalja le a konferencián.

  • Az unió pénzügyi biztosával tanácskozik Soros György

A többszereplős gazdasági világrend fontosságát emelte ki a német kancellár a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében. A kancellár az európai országok összetartását szorgalmazta, szerinte ezzel válhat az EU globális gazdasági vezető hatalommá. Angela Merkel ezzel burkolt kritikát küldött az egypólusú gazdaságpolitikát hirdető amerikai elnöknek, akinek az amerikai gazdaságot előtérbe helyező lépései jelentősen átrendezték a nemzetközi kereskedelmi viszonyokat. Merkel emellett felhívta a figyelmet a populizmus széthúzó hatásaira is, amik szintén az unió erőt jelentő egységét gyengítenék.

„Minden tagállamban látni lehet, hogy küzdeni kell a populizmus kihívásaival, vannak nacionalista erők, amik ellen fel kell lépjünk. Ez talán világosabbá teszi a harcot, de a kormányommal együtt minden erőnkkel azért küzdünk, hogy a multilaterális világrend nem ér véget az Európai Uniónál, hanem egy olyan erővé válik, ami választ talál az új kihívásokra. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, a jelenlegi rendszert nem lehet olyan alapokon vezetni, ahol már senki nem hisz az új lehetőségekben” – jelentette ki Angela Merkel.

A globális kereskedelembe vetett bizalom visszanyerését tűzte ki célul a japán miniszterelnök is. Abe Shinzo szerint a nemzetközi kereskedelem erősítésének egyik legfontosabb feltétele a digitális adatok védelme.

„Figyelembe kell vennünk azt az új valóságot, hogy az adatok irányítanak mindent, ezért a szabad és biztonságos adatáramlásnak kell a gazdaságunk egyik legfontosabb kérdésének lennie” – mondta Abe.

Davos másik nagy témája a brexit és annak hatásai voltak. A volt brit pénzügyminiszter szerint egyenesen orosz rulettel érne fel, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. George Osborne úgy véli, a legnagyobb esélye annak van, hogy a szigetország elhalasztja a kilépés, március 29-i dátumát. A helyzettel kapcsolatban London lépésére vár az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa is.

„A legvalószínűbb, és komolyan mondom, a megállapodás nélküli brexit kockázata megnőtt az elmúlt hetekben. Ez pedig el kell kerülnünk. Azután ez ismét csak a britektől függ, hogy megmondják, merre akarnak menni. Az EU ott lesz, az EU vár, és készen áll. De először is tisztán kell látnunk a britek szándékát és ezt Londonnak tisztáznia kell” – mondta Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa.

Pierre Moscovici egy másik javaslata is vitát válthat ki az unióban. Több tagállam máris ellenzi azt a tervet, amely szerint az Európai Bizottságnak nagyobb szava lenne az uniós adópolitikában. A testület ugyanis egyhangú döntés helyett minősített többségi döntéshozatalra szeretne áttérni a közös adópolitika egyes területein a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban.

Pierre Moscovici várhatóan erről is eszmét cserél majd Davosban Soros Györggyel, akivel egy közös panelbeszélgetésen vesz részt Európa gazdaságáról. A magyar származású milliárdos rendszeresen találkozik uniós vezetőkkel, legutóbb tavaly november végén járt Brüsszelben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!