Marha-, sertés- és birkahús keveréke fokhagymával és borssal, no meg az elmaradhatatlan szódabikarbónával. Ez a román konyha jellegzetes étele, a miccs, amelyet június elsejétől betiltana az Európai Unió. A szabályozás ugyanis nem engedi azoknak a húskészítményeknek a forgalmazását, amelyek szódabikarbónát, konzerválószereket vagy bizonyos antioxidánsokat tartalmaznak.
Romániában évente 22 ezer tonna miccset állítanak elő, ennek háromnegyedét a kiskereskedelemben értékesítik. A kormány és a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a miccs a burger és a spanyol chorizo kolbász mellé felkerüljön a hagyományos termékek listájára, és így elkerüljék a betiltását.
„Mi, a Román Húsipari Szövetség csak ennek az egy terméknek az esetében kértük, hogy tegyenek kivételt, mert egy nagyon régi és sokak által fogyasztott termékről van szó, és az elkészítéséhez használt szódabikarbonát nem káros az egészségre” – közölte Mihai Visan vezérigazgató.
Az uniós szakemberek leghamarabb júniusban vitathatják meg a kérést, hivatalos döntés pedig szeptemberre várható.