2021. május 9.,
vasárnap, Gergely napja

Az ukrán elnök aláírta a pedofilok nyilvántartásáról szóló törvényt

MTI

2020. január 13., hétfő 19:11

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kiskorúak elleni szexuális bűncselekményekért elítélt személyek egységes nyilvántartásáról szóló törvényt - közölte internetes oldalán az elnöki hivatal és az ukrán parlament is.

A december 19-én a parlament által elfogadott törvény értelmében az ukrán igazságügyi-minisztérium vezeti majd azt a nyilvántartást, amelybe belekerülnek a pedofília miatt elítéltek adatai, közöttük az elkövetett bűncselekményük és a lakcímük. A nyilvántartásba bekerülők kötelesek lesznek a rendőrséggel közölni, ha megváltozik a lakhelyük vagy a munkahelyük.

Az információkat a bíróság jogerős döntése alapján vezetik be a nyilvántartásba.

A jogszabály értelmében a nyilvántartáshoz a megyei ügyészségek és nyomozati szervek vezetőinek, ügyészeknek, nyomozóknak, továbbá a rendőrség és az ukrán állami nyomozó hivatal más meghatalmazottjainak lesz hozzáférésük. A benne tárolt adatokhoz hozzájuthatnak az oktatási és egészségügyi, valamint a gyermekekkel foglalkozó szociális intézmények is.

A törvény első olvasatában még szerepelt a pedofilok kémiai kasztrálása az elítéltek beleegyezésével, de ez a rendelkezés később kikerült a tervezetből.

MTI