2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az új IRA állhat az észak-írországi robbantásos merénylet mögött

Vélhetően a britellenes IRA nevű ír szakadár szervezet utódja követte el a szombat esti robbantásos merényletet Londonderryben. A merényletben senki sem sérült meg, mert a rendőrség időben kiürítette a robbantás helyszínét. A rendőrség két embert vett őrizetbe.

  • Az új IRA állhat az észak-írországi robbantásos merénylet mögött

Szombat este nyolc óra után robbant fel egy autóba rejtett pokolgép Londonderry központi bírósága előtt. A helyi rendőrséget ismeretlenek fél órával a detonáció előtt telefonon figyelmeztették, hogy merénylet készül. Az egyenruhások a területet azonnal kiürítették, így senki sem sérült meg.

A rendőrség rövidesen kiderítette, hogy egy kezdetleges robbanószerkezetről volt szó, amelyet időzítővel láttak el. Az elkövetők egy órával a merénylet előtt elkötöttek egy pizzafurgont, és abba helyzeték el a pokolgépet.

„Szerencsére a bomba senkit sem ölt meg. És nem is okozott nagy kárt. De mégis, ez egy jelentős kísérlet volt emberéletek kioltására ebben a közösségben” – nyilatkozta Mark Halmilton, az északír rendőrség főparancsnok-helyettese.

Az elkövetés módja alapján a hatóságok figyelme azonnal az új IRA nevű elszakadáspárti katolikus milícia felé fordult. Vasárnap délután be is jelentették, hogy két huszonéves gyanúsítottat őrizetbe is vettek.

Az új IRA nevű csoport 2012-ben alakult, a régi IRA, vagyis a brit fennhatóság ellen évtizedekig küzdő Ír Köztársasági Hadsereg utódjaként. Az 1998-as nagypénteki egyezmény értelmében ugyanis az leszerelte fegyverzetét és beszüntette tevékenységét.

A szombat esti merényletet sokan összefüggésbe hozzák a brexit tárgyalások megakadásával. Észak-Írország ugyanis az Egyesült Királyság részeként távozna az Európai Unióból, míg Írország továbbra is maradna, így a két ír terület között elképzelhető, hogy visszaáll a határellenőrzés. Az ír nemzeti radikálisok számára pedig ez elfogadhatatlan lenne.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!