2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Bayer show 21:15

Külföld

Az RMDSZ európai kisebbségvédelmi törvényért kíván fellépni az EP-ben

Az őshonos nemzeti kisebbségek európai uniós védelmét biztosító törvényért kíván fellépni az Európai Parlament következő ciklusában a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

  • Az RMDSZ európai kisebbségvédelmi törvényért kíván fellépni az EP-ben

A szövetség választási programját egy kolozsvári sajtótájékoztatón ismertette Kelemen Hunor elnök, és a jelöltlista első négy helyén szereplő képviselőjelölt. Kelemen Hunor elmondta: a választás után új összetételben létrejövő Európai Bizottság (EB) asztalára akarják letenni az RMDSZ által elindított és az EU 1,2 millió polgára által támogatott Minority SafePack kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést.

Az elnök hozzátette: az Európai Unió sokat változott, míg az Európai Szén- és Acélközösségből a mai állapotába jutott, és hasonlóan nagy léptékű változás előtt áll. "Azt akarjuk, hogy a változás részévé tegyük az őshonos kisebbségek kérdését" - jelentette ki Kelemen Hunor.

Az elnök szerint az erdélyi magyarság számára nincs alternatívája az Európai Uniónak. Elengedhetetlenül fontosnak tartotta, hogy erdélyi magyar tagjai is legyenek az Európai Parlamentnek. Úgy vélte, a jövő uniójának nem az intézményekről, hanem a közösségekről, az emberekről, a régiókról kell szólnia, és jó válaszokat kell adnia a felmerülő gondokra, mert különben eltűnik a szövetséget összetartó kohézió.

Az RMDSZ jelöltlistáját vezető Winkler Gyula, aki a negyedik EP-mandátumára készül, négy fontos gazdasági célkitűzést említett, amelyeket az erdélyi magyar képviselőknek képviselniük kell. Szerinte az RMDSZ EP-képviselőinek fel kell lépniük az uniós agrárpolitika és kohéziós politika megőrzése, bővítése mellett. Képviselniük kell ugyanakkor a helyi közösségek döntéshozó szerepének a megerősítését, a bürokrácia csökkentését és az újabb tagállamokkal szembeni kettős mérce megszüntetését. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: már az öt évvel ezelőtt leköszönt José Manuel Barroso által vezetett EB megállapította, hogy Románia és Bulgária teljesítették a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit, ennek ellenére nem sikerült csatlakozni a belső határellenőrzés nélküli térséghez.

A jelöltlista második helyét elfoglaló Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke elmondta: az EU kisebbségvédelmi törvényének egyebek között a nemzeti szimbólumok szabad használatát kellene biztosítania, hogy ne támadhassa senki a zászlók használatát, a himnuszok éneklését. Hozzátette: az uniós jogszabálynak kellene megszüntetnie a sport- és egyéb közvetítések területi alapú korlátozását.

A jelöltlista harmadik helyén szereplő Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke azt hangoztatta, hogy az RMDSZ EP-képviselőinek állandóan cáfolniuk kell a román állam képviselői által gyakran hangoztatott tézist, hogy Románia példásan megoldotta a kisebbségi kérdést. Azért is harcolniuk kell, hogy a magyar közösség továbbra is hozzáférhessen az épített örökségének megőrzésére szánt EU-s forrásokhoz.

Oltean Csongor, a negyedik jelölt, olyan környezet kialakítását tartotta feladatnak, amelyet a fiatalok is magukénak éreznek, ahol jó élni, ahová jó visszatérni.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!