2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Az osztrák kormány eltörölte a migránsok órabércsökkentését

Hír TV

2019. május 24., péntek 21:24

Az új osztrák belügyminiszter szinte azonnal eltörölte a migránsok órabérének csökkentését. A rendeletet még a szabadságpárti belügyminiszter léptette életbe, mielőtt menesztette az államfő. A korábbi tárcavezető szerint azért kellett távoznia, mert a kancellárnak nem tetszett a szabadságpárt határozott bevándorlásellenes politikája.

Egy héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lap a Heinz-Christian Strachéról készült ibizai videót. Azóta kiderült, hogy a politikust valószínűleg egy bécsi ügyvéd és egy német magánnyomozó csalta tőrbe.

A lemondott alkancellár szerint mások is közreműködhettek a botrány kirobbantásában. Strache ezért feljelentést tett három ember ellen. Azt egyelőre nem árulta el mivel vádolja őket. Mint mondta: az ügy tisztázása már a nyomozó hatóság feladata.

A politikus a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: elismeri saját felelősségét, de ő egy kompromittáló célzattal megrendezett helyzet egyik szereplője vált. A szabadságpárt korábbi vezetője nem tart attól, hogy újabb kínos felvételek kerülhetnek nyilvánosságra vele kapcsolatban.

Az ibizai videó kiszivárogtatása után széthullott az osztrák kormánykoalíció. Strache lemondott az alkancellári és a pártvezetői tisztségéről is. Ez azonban nem volt elég a kancellárnak. Sebastian Kurz ragaszkodott a bevándorlásellenes szabadságpárti belügyminiszter Herbert Kickl menesztéséhez is. Kickl szerint a kancellár nem nézte jó szemmel a szabadságpárt határozott bevándorlásellenes politikáját.

A politikus azonban távozása előtt még egy rendelettel óránként másfél euróra csökkentette a menedékkérők közhasznú munkavégzésének órabérét. A korábbi tárcavezető leszögezte: a szigorításra azért van szükség, mert ilyen munkáért az osztrákok sem kapnak több pénzt. Ráadásul a bevándorlók számára a fizetésen kívül minden alapvető ellátást biztosítanak. Kickl utódjának azonban az első lépése az volt, hogy visszavonja a migránsokat érintő rendelkezést.

Szakértők szerint nem véletlen, hogy a bevándorlásellenes Szabadságpárt kiválása után az átmeneti Kurz-kormány első fontos döntése egy bevándorlást ösztönző intézkedés.

Eközben a kancellár mindent elkövet annak érdekében, hogy megnyerje a hétfői bizalmi szavazást. Kurz több ajánlatot is tett a parlamenti pártoknak csak hogy megtarthassa hatalmát.

Hír TV

 

x
Rendkívüli hír