2021. 12. 09. Csütörtök Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 09:00

Külföld

Az oroszellenes szankciók meghosszabbítását kezdeményezi Merkel

Az oroszellenes szankciók meghosszabbítását fogja kezdeményezni az év végi uniós csúcstalálkozón Angela Merkel, miután Moszkva nem akarja teljesíteni a minszki egyezményben vállalt kötelezettségeit. A megállapodás a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására született meg. A német kancellár csütörtökön az ukrán elnöknél tett látogatást Kijevben.

A kétoldalú kapcsolatok erősítésére érkezett Kijevbe a német kancellár, de látogatása egy nagyobb ügy miatt is fontossá vált. Éppen rövid vizitje napján, csütörtökön léptek életbe Kijev ellen az orosz kormány gazdasági szankciói. A Kreml utasítására mintegy 300 ukrán politikus és 70 ukrán nagyvállalkozó oroszországi bankszámláit fagyasztották be.

Az ukrán elnök szerint ez várható lépés volt.

„Azt szeretném elmondani, hogy Ukrajnában az oroszok tiltólistájára kerülni egyfajta állami elismerésnek számít. Mi ezt így érezzük itt. És azok, akiket az oroszok kihagytak a listáról, nagyon sértettek emiatt” – ironizált Petro Porosenko.

Az ironizáláson túl az ukrán elnök figyelmeztette Moszkvát, hogy a provokációk helyett inkább vonja ki embereit és fegyvereit az ukrán területekről, tisztelje területi integritását, és akkor újra béke lesz.

A két kelet-európai állam 2014, a Krím félsziget oroszok általi elcsatolása óta fegyveres konfliktusban áll egymással. Kelet-Ukrajnában önkéntes orosz fegyveresek segítik a szeparatista erőket az ukrán kormánycsapatokkal szemben.

A német kancellár újra támogatásáról biztosította Kijevet az oroszokkal való konfliktusában.

„Jelen pillanatban a minszki egyezményt az oroszok nem tartják be. Nagyon kis lépésekkel haladunk előre, néha pedig inkább hátra. Ezért Németország decemberben az Oroszország elleni szankciók bővítését fogja javasolni” – jelentette ki Merkel.

A minszki egyezményt 2015-ben írták alá a szemben álló felek, német, francia és fehérorosz közreműködéssel. A tűzszüneti megállapodás a Kelet-Ukrajna harcok leszerelését célozták, kölcsönös bizalomerősítő lépésekkel. A fegyvernyugvási egyezség ugyan még érvényben van, de azt számtalanszor megszegték már.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Közlekedésbiztonsági tanösvény Miskolcon

Az állatkert lehetőséget biztosít a növény és állatvilág megismeréséhez, ugyanakkor a kialakított közlekedési útvonal lehetővé teszi a közlekedés szabályainak megismerését.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!