2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Az olaszoknak is a migráció az EP-választásokat meghatározó kérdés

Az olaszok többsége ma a magyarok határozottságát tartja követendőnek, és ez a magyar kormány elmúlt tíz éves politikájának is eredménye Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint. Az államtitkár - aki a Magyarországról Rómában rendezett kerekasztal beszélgetés után nyilatkozott az MTI-nek kedden - utalt arra, hogy az olaszok számára ugyancsak a migráció jelenti az európai parlamenti választásokat meghatározó kérdést.

  • Az olaszoknak is a migráció az EP-választásokat meghatározó kérdés

Kovács Zoltán elmondta, a magyarokról kialakított képhez a magyar választók is hozzájárultak, amikor egymás után háromszor kétharmados többséggel polgári, jobbközép kormányt választottak, amely "egyértelműen és határozottan képviseli azokat az elveket, amelyeket a magyar választópolgárok rábíztak".

A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár véleménye szerint, ugyanez az akarat fog érvényesülni a küszöbönálló Európai Parlamenti (EP) választásokon is.

A római magyar nagykövetség rendezésben tartott "Magyarország: elmondom, mit gondolok, Az olaszok véleménye Magyarországról" című találkozón bemutatták az olasz Piepoli közvélemény-kutató intézetnek az alkalomra készített felmérését, mely szerint az olaszok nagy része a magyarok határozottságát értékeli a leginkább.

Kovács Zoltán hozzátette, ennek a nem csak Olaszországban tapasztalható benyomásnak a kialakulásához a magyar kormánynak a migrációval szembeni fellépése is hozzájárult. "Ha végignézünk Európán, látjuk, hogy a magyar kormány migrációs politikája a legkövetkezetesebb" - jelentette ki. Megjegyezte, az olaszok számára is teljesen nyilvánvaló hogy az EP-választások meghatározó kérdése a migráció és a migrációhoz való viszony lesz. "Ez nem kizárólag az illegális migrációval szembeni védelmet és a határok védelmét jelenti, sokkal többről van szó: ha erre választ tudunk adni, ezen keresztül megoldást adunk Európának az utóbbi húsz évben válasz nélkül maradt többi kihívására is" - fejtette ki Kovács Zoltán.

Hangsúlyozta a magyar kormány a nemzetállamok hatékony együttműködésében hisz, nem pedig az európai egyesült államokban, amely semmibe veszi a nemzetállamok választópolgárai akaratát.

A kerekasztal beszélgetésen számos kérdés vonatkozott Magyarország gazdasági eredményeire. Kovács Zoltán elmondta, a magyar kormány ezen a téren is pragmatikus politikát követett családtámogatással, nemzeti stratégiával, az államadósság visszaszorításával. "Sose gondoltuk vagy mondtuk, hogy kész receptünk van, de megosztjuk tapasztalatainkat, amelyekből mindenki európai szinten tanulhat" - mondta.

A május 26-i EP-választások utáni esetleges szövetségekről szólva Kovács Zoltán kijelentette: "a Fidesz-KDNP felfogása teljesen egyértelmű, amíg van remény, hogy a kereszténydemokrata alapelveken szerveződött Európai Néppártot (EPP) a helyes úton tartsuk, azaz az európai keresztény kultúra és az európai határok megvédésének szempontjából szemlélje az európai politikai teendőket, addig látjuk értelmét az EPP-ben maradni és vele együttműködni. Hogy ez így marad-e vagy egyre inkább sodródik az EPP jelentős része a baloldal, szocialisták és liberálisokkal való megegyezés felé, ez fogja eldönteni, hogy május 26-i után milyen utat válasszunk" - jelentette ki az államtitkár.

A kerekasztal beszélgetésen többek közt Armando Siri az olasz kormánypárt Liga államtitkára, Enrico Aimi a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szenátora, a szintén FI-politikus Adolfo Urso szenátor, valamint Livio Gigliuto a Piepoli olasz közvélemény-kutató intézet alelnöke, Faragó Csaba a Századvég Alapítvány külügyi vezetője vett részt más olasz politikusokkal, újságírókkal, történészekkel, szakértőkkel.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!