2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Az olaszok az EU-ra mutogatnak

Az olasz költségvetési tervezet továbbra is megkérdőjelezhető stádiumban van. Az olasz pénzügyminiszter szerint az EU módosítási követelései igazságtalanok, míg az Európai Bizottság egy mindenki számára előnyös egyezséget igyekszik kötni.

  • Az olaszok az EU-ra mutogatnak

Tartani fogja Olaszország a 2019-es hiánycélt - ígéri a római kabinet. Az olasz kormány ezt kiadáscsökkentéssel - a bürokrácia leépítésével érné el. Ugyanakkor a személyi jövedelemadó és járulék-csökkentésről nem mondanak le, mert úgy látják, a fogyasztás növekedése segítheti a gazdaság bővülését.

„Azt hiszem, mindenki tudta, hogy ennek a kormánynak másfajta gazdasági receptje van, mint az előzőeknek. Ez egy olyan recept amiben mi hiszünk és azt gondoljuk, hogy jó lesz Olaszországnak és azoknak is, akik be akarnak fektetni nálunk” – mondta Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes.

Az olasz kormány kitart a nyugdíjkorhatár-csökkentés és az alapjövedelem bevezetése mellett is a szegénységi küszöb alatt élőknél.

Az olasz pénzügyminiszter jelezte, a kormány nem fogja jelentős mértékben megváltoztatni a jövő évi költségvetés tervezetét, vagyis nem nem tesznek eleget az Európai Bizottság elvárásainak.

„Most azt mondanám, hogy az alapok nem változnak majd, vagyis ez azt jelenti, hogy miután a körülmények, ahogy most látjuk nem jelzik előre a változást, ezért a költségvetés keretén nem változtatunk” – mondta Giovanni Tria, Olaszország pénzügyminisztere.

A tervezet a kormányzati kiadások 2,7 százalékos növekedésével számol, a deficitet pedig a GDP 2,5 százalékában szabnák meg, miközben az előző kormány 0,8 százalékos hiányt vállalt.

„Nem kételkedem Olaszország elkötelezettségében az euró és azok az intézkedések mellett, amik megteremtik a fenntartható növekedést. Elengedhetetlen azonban, hogy a költségvetés is mutassa ezt az elkötelezettsége” – nyilatkozta Mario Centeno, az Eurogroup elnöke. 

Az unió alapvető problémája a költségvetéssel az, hogy az új olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb költségvetési hiánycélokat tűzött ki a következő három évre, ráadásul véget vetne a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatnak is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!