2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Az olaszok az EU-ra mutogatnak

Hír TV

2018. november 9., péntek 18:23, frissítve: péntek 18:33

Az olasz költségvetési tervezet továbbra is megkérdőjelezhető stádiumban van. Az olasz pénzügyminiszter szerint az EU módosítási követelései igazságtalanok, míg az Európai Bizottság egy mindenki számára előnyös egyezséget igyekszik kötni.

Tartani fogja Olaszország a 2019-es hiánycélt - ígéri a római kabinet. Az olasz kormány ezt kiadáscsökkentéssel - a bürokrácia leépítésével érné el. Ugyanakkor a személyi jövedelemadó és járulék-csökkentésről nem mondanak le, mert úgy látják, a fogyasztás növekedése segítheti a gazdaság bővülését.

„Azt hiszem, mindenki tudta, hogy ennek a kormánynak másfajta gazdasági receptje van, mint az előzőeknek. Ez egy olyan recept amiben mi hiszünk és azt gondoljuk, hogy jó lesz Olaszországnak és azoknak is, akik be akarnak fektetni nálunk” – mondta Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes.

Az olasz kormány kitart a nyugdíjkorhatár-csökkentés és az alapjövedelem bevezetése mellett is a szegénységi küszöb alatt élőknél.

Az olasz pénzügyminiszter jelezte, a kormány nem fogja jelentős mértékben megváltoztatni a jövő évi költségvetés tervezetét, vagyis nem nem tesznek eleget az Európai Bizottság elvárásainak.

„Most azt mondanám, hogy az alapok nem változnak majd, vagyis ez azt jelenti, hogy miután a körülmények, ahogy most látjuk nem jelzik előre a változást, ezért a költségvetés keretén nem változtatunk” – mondta Giovanni Tria, Olaszország pénzügyminisztere.

A tervezet a kormányzati kiadások 2,7 százalékos növekedésével számol, a deficitet pedig a GDP 2,5 százalékában szabnák meg, miközben az előző kormány 0,8 százalékos hiányt vállalt.

„Nem kételkedem Olaszország elkötelezettségében az euró és azok az intézkedések mellett, amik megteremtik a fenntartható növekedést. Elengedhetetlen azonban, hogy a költségvetés is mutassa ezt az elkötelezettsége” – nyilatkozta Mario Centeno, az Eurogroup elnöke. 

Az unió alapvető problémája a költségvetéssel az, hogy az új olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb költségvetési hiánycélokat tűzött ki a következő három évre, ráadásul véget vetne a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatnak is.