2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az olasz parlament megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását

Az olasz parlament felsőháza megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását hétfő este: az új törvények az olaszországi partokhoz fedélzetükön migránsokkal érkező civilhajók kitiltását is lehetővé teszi.

  • Az olasz parlament megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását

A 18 cikkből álló intézkedéscsomagról a belügyminiszter, Matteo Salvini bizalmi szavazást kért.

A szavazáson résztvevő 238 szenátorból 160 voksolt igennel, 57 nemmel, 21 tartózkodott.

A Salvini vezette kormánypárti Liga támogatta a törvényt, a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) frakciótagjai közül néhányan nem vettek részt a szavazáson, így fejezve ki tiltakozásukat a migrációs intézkedésekkel szemben. Az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) nemmel voksolt. A szintén ellenzéki jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelen volt az ülésteremben, de nem szavazott, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) tartózkodott: ezzel nem támogatták az M5S kormányát, de segítették a Salvini-törvény elfogadását.

A törvénycsomagot a képviselőház már július 25-én megszavazta.

A szavazás előtt Matteo Salvini úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy ez a törvénycsomag "ajándék Olaszország és a világ számára". Hangsúlyozta, hogy a rendelkezések erősítik a határok és a tenger ellenőrzését, valamint növelik az olasz hatóságok mozgásterét. Megjegyezte, a szigorítás az "embercsempészeket segítő hajókra" vonatkozik.

Kijelentette, mostantól Olaszországban kevesebb Carola Racketét és több Oriana Fallacit akarnak, összehasonlítva az olaszországi partokra a hatósági tiltás ellenére június 26-án kikötő Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát a "muzulmán hódítást" ellenző elhunyt olasz írónővel.

A Matteo Salvini nevével fémjelzett úgynevezett második migrációs és biztonsági törvénycsomag a tavaly év végén hatályba lépett rendelkezéseket módosítja és szigorítja.

Ahogy az olasz sajtó fogalmazott, az újabb migrációs jogszabályok "szuperhatalmat" adnak a belügyminiszter Matteo Salvininek, aki teljesen hatáskörébe vonja az olaszországi tengereken áthaladó migránshajók feletti ellenőrzést. Legyenek ezek olasz vagy külföldi nem kormányzati szervezetek hajói (NGO), valamint kereskedelmi hajók vagy katonai hajók.

A jogszabályok értelmében a belügyminiszter rendeli el az olasz nemzetbiztonságra veszélyesnek tartott hajók kitiltását az olasz tengerekről, nem engedélyezve ezek áthaladását, kikötését vagy az olasz felségvizeken való megállását. A belügyminiszternek ehhez minden esetben a védelmi és közlekedési miniszter beleegyezésére is szüksége van - amit utóbbiak eddig minden esetben megadtak.

A törvénycsomag első négy cikke az Olaszországba migránsokat szállító NGO-hajókra vonatkozik. A szöveg hangsúlyozza, hogy a civilhajók az illegális bevándorlást pártolják. A migránsokkal olasz parton kikötő NGO-hajó kapitányát - a korábbi intézkedésekhez képest szigorúbban - 150 ezertől egy millió euróig terjedő közigazgatási szankcióval sújtják, a hajót az olasz hatóságok lefoglalják, és egy idő után állami tulajdonnak nyilvánítják, az NGO-nak való visszaszolgáltatás helyett.

A törvény értelmében a hajó kapitánya 3 évtől 10 évig terjedő börtönt kockáztat, ha nem engedelmeskedik az olasz hatósági és katonai hajók tiltó felszólításának. Ez az intézkedés azután került a csomagba, miután az olasz ügyészség augusztus elején szabadon engedte a tiltás ellenére olasz partokon kikötő Carola Racketet, a Sea-Watch 3 civilhajó kapitányát.

A törvény engedélyezi a civilszervezetek előzetes hatósági lehallgatását az embercsempészekkel való kapcsolatok felderítésére. A hatósági fedőmunkára 2021-ig 3 millió eurót szánnak.

Az idén 2 millió eurót, a következő években további 48 millió eurót különít el a római kormány az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók kitoloncolására, származási országaikba való visszaszállításukkal.

A PD tagjai a szenátusi ülésteremben azt kiabálták, hogy a Liga-M5S kormány törvénnyé tette az embertelenséget. Az Action Aid nem kormányzati szervezet olaszországi csoportja szerint a Salvini-törvény "bűnözéssé léptette elő a migrációt és a tengeren nyújtott segítséget".

 

 

Öt Csillag Mozgalom: a szigorítás véget vet a civil szervezetek "színházának"

 Luigi Di Maio elmondta, hogy az M5S azért támogatta a Matteo Salvini belügyminiszter (a kormánykoalíció jelenleg nagyobbik pártja, a Liga vezetője, miniszterelnök-helyettes) nevével fémjelzett migrációs törvénycsomagot, mivel a pártot "meggyőzték" a benne szereplő intézkedések.

"Ha egy hajó megsérti a parti őrség vagy a haditengerészet utasításait, azt a hajót le kell foglalni, és ha kell, (a hajót) át kell adni a mi hatóságainknak. Így végre véget vetünk a felségvizeinken zajló show-műsornak, amelyben a migránsok a statiszták szerepét játsszák, ahelyett, hogy az életüket védenék" - fogalmazott Luigi di Maio.

Hozzátette: az olasz migrációs törvénycsomag éppen az emberi életeknek nyújt védelmet.

Az M5S politikusai korábban többször bírálták Matteo Salvini migrációs rendelkezéseit, de a törvénycsomag hétfői felsőházi szavazásán a párt frakciója támogatta. Az M5S-nek csak öt szenátora nem vett részt a szavazáson.

A Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet, amelynek napok óta a dél-olaszországi Lampedusa térségében várakozik kikötésre fedélzetén 121 menekülttel a hajója, a Twitteren azt írta: nehéz elmagyarázni az általuk megmentett embereknek, hogy életüknek ára van, egymillió eurót érnek. A szervezet arra utalt, hogy az olasz törvénycsomag értelmében az olaszországi partokon migránsokkal kikötő civil hajó egymillió eurós bírságot kockáztat.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közlése szerint az olasz törvény az éhezés és háború miatt menekülő embereket sújtja. A szervezet szóvivője hangsúlyozta, hogy az emberéleteket mentő humanitárius szervezetek tagjait nem lehet bűnözőkként kezelni.

Matteo Salvini kedden nyilvánosságra hozta a Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek írt levelét, amelyben a római kormány és egész Olaszország sikerének nevezte a migrációs-biztonsági törvénycsomagot. A jelentősebb intézkedések közt emelte ki az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók hazatoloncolására létrehozott alapot. Megjegyezte, a bevándorlók származási országaival való együttműködés segíthet ezen személyek hazaszállításában.

Salvini úgy vélte, az olasz migrációs intézkedések "modellértékűek" és "exportálhatók" az Európai Unió egészébe. Arra kérte Giuseppe Contét, terjessze az olasz migrációs stratégiát az európai intézményekben, hogy az új Európai Bizottság is új utat kövessen a kérdésben.

 

MTI / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!