2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Az NSA-igazgató szerint a lehallgatás a hírszerzés egyik alaptétele

Megvédte a külföldi vezetők utáni kémkedés gyakorlatát az amerikai hírszerzés igazgatója a képviselőház illetékes bizottságában tartott meghallgatáson. Szerinte így akarnak megbizonyosodni arról, hogy a politikusok igazat mondanak-e. A hírszerzési igazgató azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok szövetségesei is évtizedek óta kémkednek az amerikai vezetők után. Közben az amerikai elnök utasította a lehallgatási ügyben érintett Nemzetbiztonsági Ügynökséget, ne hallgassa le az ENSZ-székházat.

A hírszerzés alaptétele a külföldi vezetők utáni kémkedés – az amerikai hírszerzés igazgatója szerint. James Clapper a washingtoni törvényhozás illetékes bizottságában tartott meghallgatáson azzal indokolta a gyakorlatot, hogy így akarnak megbizonyosodni arról, hogy a politikusok szavai megfelelnek-e tetteiknek. „Ismétlem, nem kémkedtünk senki ellen a külföldi hírszerzési célokon kívül, és a törvények betartásával dolgozunk. Biztos, hogy alkalmanként követtünk el hibákat, némelyik igen jelentős, de ezeket rendszerint emberi hiba vagy technikai probléma okozta, és bármikor találtunk is hibát, jelentettük és kijavítottuk” – jelentette ki James Clapper, aki szerint az amerikai vezetők után is kémkednek külföldről.

„Úgy gondolja, hogy szövetségeseink bármikor is végeztek kémtevékenységet az Egyesült Államok ellen, hírszerzési ügynökségeink és vezetőink ellen?” – tette fel a kérdést Mike Rogers, az amerikai törvényhozás hírszerzési bizottságának elnöke, amire James Clapper úgy válaszolt: „Teljes mértékben.”

A meghallgatáson részt vett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója is, aki a terrorellenes harc fontos eszközének nevezte az ügynökség kémkedési-lehallgatási tevékenységét. A tábornok azt viszont visszautasította, hogy az ügynökség Európában telefonbeszélgetéseket hallgatott le. „Az újságírók állításai a francia Le Monde-ban, a spanyol El Mundóban, és az olasz L’Espressóban, miszerint az NSA több tízmillió telefonhívást gyűjtött össze, teljes mértékben hamisak” – mondta Keith Alexander tábornok, az NSA igazgatója.

Az amerikai hírszerzési vezetőkkel találkozott az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke is, aki elfogadhatatlannak nevezte a lehallgatásokat. „Soha ne kémkedj a barátaid ellen! De bárminek is legyen köze a klasszikus kémkedéshez, legyen szó nagykövetségek, politikai vezetők elleni kémkedésről, nem közösen döntünk róla. Amikor állampolgárokról van szó, nem lehet elfogadni, és szerintem ez különösen is fontos, mert nem érezzük, hogy együtt kellene haladnunk, ha azt érezzük, a szomszédunk és a barátunk megfigyel bennünket” – fogalmazott Elmar Brok német európai parlamenti képviselő.


Barack Obama elnök arra utasította az NSA-t, ne hallgassa le a New York-i ENSZ-székházat, és elrendelte a Nemzetbiztonsági Ügynökség működésének felülvizsgálatát is. Az eddig megjelent konkrét értesüléseket, így Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának a lehallgatását továbbra sem kommentálta a Fehér Ház.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!