2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az M5S olasz kormánypárt nem kíván szövetségre lépni a Demokrata Párttal

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt nem kíván szövetségre lépni az ellenzéki Demokrata Párttal (PD) az esetleges előrehozott választások elodázása érdekében, ugyanakkor a voksolás időpontját Sergio Mattarella államfőnek kell kitűznie - közölte Luigi Di Maio, az M5S vezetője Facebook-oldalán hétfőn.

  • Az M5S olasz kormánypárt nem kíván szövetségre lépni a Demokrata Párttal

Hangsúlyozta: senki sem akar az M5S-en belül koalíciót Matteo Renzi korábbi olasz baloldali kormányfő pártjával az új választások elkerülése érdekében.

Az M5S jelenlegi koalíciós partnere, a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes vezette Liga a múlt héten mondta fel az együttműködést. Salvini akkor úgy fogalmazott: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Később pedig aggasztónak nevezte azt, hogy az M5S a Ligát megkerülve összeállna a PD-vel egy új kormánykoalíció érdekében.

"Meglátjátok majd, hogy az olaszok megfizettetik a Ligával annak árát, hogy hátba szúrta Olaszországot" - írta Di Maio.

Az M5S vezetője a nap folyamán pártja parlamenti képviselői előtt is árulással vádolta Salvinit. "A választók azt mondják, hogy Salvini elárult minket. Ugyanezt mondják a Liga csalódott parlamenti képviselői és hívei is" - hangoztatta.

Di Maio emellett azzal vádolta Salvinit, hogy a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (FI) akar összeállni.

"Megadtuk az esélyt a Ligának, hogy együtt kormányozza velünk Olaszországot. Salvini úgy döntött, visszatér Berlusconihoz. A legjobbakat kívánjuk neki" - jelentette ki gúnyolódva Di Maio.

A nap folyamán összeültek a szenátusi frakcióvezetők, hogy kitűzzék a Liga által Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás napját, de nem sikerült egyhangú megállapodásra jutniuk. Ezért a kérdés kedden a szenátus egésze elé kerül szavazásra. A frakcióvezetők többsége augusztus 20-án szeretné a bizalmatlansági indítványt tárgyalni - közölte a szenátus szóvivője a dpa német hírügynökséggel.

A parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló végső döntés Sergio Mattarella államfő kezében van.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!