2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Ferencz József a második unitárius aranykor 23:10

Külföld

Az ítéletidő miatt ötezer háztartásban továbbra sincs áram Franciaországban

Ötezer háztartásban még mindig nem volt áram kedden azokban a dél-franciaországi Nizzától északra található hegyvidék falvakban, amelyek a hétvégi ítéletidő miatt még mindig megközelíthetetlenek. A tűzoltók folytatták az eltűntek keresését és a környéken élők ellátását ivóvízzel és élelemmel.

  • Az ítéletidő miatt ötezer háztartásban továbbra sincs áram Franciaországban

A francia-olasz határvidékre pénteken lecsapó viharokban a francia oldalon négyen biztosan meghaltak, és legalább nyolcan eltűntek, őket feltehetően elsodorták az áradások, és további 13 emberről sincs hírük a hozzátartozóknak péntek óta. A határ olasz oldalán is legalább ketten életüket veszítették az özönvízszerű esőzésben.

A francia oldalon több település továbbra is elérhetetlen a járhatatlanak utakon, de a helyiek közül többen gyalog indultak munkába vagy pedig egyszerűen élelemért. A felduzzadt Roya-folyó völgyéből indult áradás teljes útszakaszokat és hidakat szakított le a mélybe, házakat döntött romba, s a megmaradt épületekben mintegy 5 ezer háztartatás még mindig áramszolgáltatás és ivóvíz nélkül van.

Jean Castex miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben bejelentette, hogy szerdán a helyszínre látogat Emmanuel Macron államfő.

Az áradások által leginkább sújtott Tende településen a temető háromnegyedét kimosta az áradás, így 150 holttestet több tíz kilométeres távolságban szétszórva, sokszor magánkeretekben találtak meg a tűzoltók, akiket a lakosok riasztottak.

"A helyiek a Roya vízében látták a temetőből kimosott holttesteket, akik között voltak olyanok, akiket felismertek" - mondta Jean-Claude Guibal, a francia Riviéria agglomerációs elnöke a francia hírügynökségnek. Elmondása szerint Tende település lakóinak ivóvízre és pszichológiai segítségre van szükségük az átéltek feldolgozására. A helyi politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a tömegesen érkező adományok ellenére a helyiek négy nappal az ítéletidő után, most kezdtek el pánikba esni, és úgy érzik, teljesen magukra maradtak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!