2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Külföld

Az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett szerdán az északkelet-nigériai Borno állam kormányzójának gépkocsikonvoja elleni merénylet elkövetőjeként.

  • Az Iszlám Állam vállalta magára a merényletet

A dzsihadista szervezet a szócsöveként szolgáló Aamák „hírügynökség” felületén keresztül reklámozta magát a kedden történt támadás végrehajtójaként. Saját állításuk szerint legalább 42 embert öltek meg. A Reuters hírügynökségnek korábban nyilatkozó helyi források ugyanakkor három és tíz közé tették a halottak számát, hozzátéve, hogy az áldozatok egy részét a dzsihadisták lefejezték.

Kashim Shettima kormányzó az állam székhelyéről, Maiduguriból tartott egy kampányrendezvényre Gamboru településre, amikor támadás érte konvoját. Nem voltak arra utaló értesülések, hogy a kormányzó megsebesült volna.

Nigériában szombaton tartanak parlamenti és elnökválasztást. Muhammadu Buhari hivatalban lévő államfő megfigyelők szerint szoros küzdelemre számíthat fő kihívójával, Atiku Abubakar üzletemberrel és volt alelnökkel szemben. A bornói kormányzó, Shettima a kormányzó párt politikusa.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, s az elmúlt években több támadást hajtott végre a szomszédos Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több mint 30 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!