2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Japán túszok kivégzésével fenyeget az Iszlám Állam

200 millió dolláros váltságdíjat követel két japán túszáért az Iszlám Állam – ellenkező esetben 72 óra múlva kivégzik őket. A japán miniszterelnök válaszként közölte: nem változtat közel-keleti politikáján. Abe Sinzó jeruzsálemi sajtótájékoztatóján a foglyok elengedését követelte.

Két japán túsz megölésével fenyeget az Iszlám Állam egy a világhálón közzétett videofelvételen. Az Iszlám Állam al-Furkan nevű médiacsoportja által készített felvételt a szélsőséges szunnita szervezettel kapcsolatba hozható weboldalakra tették fel. A felvételen beszélő férfi feltehetően ugyanaz, mint aki a korábbi felvételeken is szerepelt, a túszok viszont ezúttal japánok. A mostani képsorokon látható, ismét narancsszínű kezeslábasba öltöztetett két foglyot Goto Jogo Kendzsi és Jukava Haruna néven mutatják be. Egyikük szabadúszó újságíró, másikuk pedig egy fegyverkereskedő. 200 millió dollárt kérnek értük a dzsihadisták.

„A japán nép figyelmébe: csakúgy, ahogy a kormányotok meghozta azt a bolond döntést, hogy 200 millió dollárt fizessen az Iszlám Állam elleni harcra, most 72 órátok van, hogy nyomást gyakoroljatok a kormányra, hogy hozza meg azt az okos döntést, hogy 200 millió dollárt áldoz a polgárai életének a megmentésére. Különben ez a kés a rémálmotokká válik” – hangzik el a felvételen.

A két napja az Iszlám Állam elleni harcra 200 millió dollárt adományozó japán kormány először a videó hitelességét vizsgálja meg. „Ha ezek a videók igazak, a japán kormány úgy hiszi, hogy megbocsáthatatlan dolog történt, valami olyasmi, ami kivívja a legnagyobb haragunkat” – közölte Yoshihide Suga kormányszóvivő.

Az éppen Jeruzsálemben tartózkodó japán miniszterelnök a fogva tartott japán túszok szabadon bocsátását követelte és azt mondta: a japán támogatás nem az Iszlám Állam elleni harcról szól. „A megállapított támogatás nagyon fontos a menekültek szükségeinek kielégítésére, és semmi köze nincs az iszlám közösségekhez vagy a radikális militánsokhoz” – nyilatkozta Abe Sinzó. A japán miniszterelnök szerint országa mindent elkövet az Iszlám Állam kivégzéssel fenyegetett két japán túszának megmentéséért. Azonban közel-keleti politikájukon nem változtatnak.

Közben Németországban 13 helyszínen tartottak házkutatásokat egy dzsihadista sejt után kutatva. Franciaországban pedig bíróság elé állították Amédy Coulibaly négy feltételezett társát. Részletek >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!