2020. december 6.,
vasárnap, Miklós napja

Az iráni és palesztin vezetés elutasítja a békeegyezményt Izrael és az Emírségek között

2020. augusztus 14., péntek 12:40

Illegitimnek és szégyenletesnek nevezte Irán a békekötést Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Míg Törökország, Irán és a palesztin vezetés egyaránt elutasítja az egyezményt, Egyiptom és az ENSZ főtitkára üdvözölte a döntést. A történelmi béke-megállapodást csütörtök este jelentette be az amerikai elnök. Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismeri Izraelt.

Az Egyesült Arab Emírségek lobogójának színeiben pompázott csütörtök este a tel-avivi városháza, miután az amerikai elnök bejelentette: történelmi békemegállapodás született Izrael és az öböl menti ország között. A washingtoni közvetítéssel létrejött egyezmény értelmében a két ország diplomáciai kapcsolatot létesít egymással, Izrael pedig ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését. A nyilatkozatot aláíró amerikai elnök, izraeli kormányfő, és az emírségek trónörököse úgy fogalmaztak: a történelmi jelentőségű diplomáciai áttörés elősegíti majd a megbékélést a közel-keleti térségben.

Ez egy igazán történelmi pillanat. Ekkora előrelépés a 25 évvel ezelőtti izraeli-jordán békeszerződés aláírása óta nem történt a közel-keleti béke irányába. Azáltal, hogy Amerika két legszorosabb és legnagyobb befolyással rendelkező régióbeli szövetségese egységre jut – amit sokan lehetetlennek tartottak – nagy lépést tettünk egy békés, bizonságos és virágzó Közel-Kelet felé

– fogalmazott az amerikai elnök, aki elmondta, a békeegyezmény keretében a felek nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, gazdasági fejlesztések és befektetések jönnek majd létre.

Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban – ezt már az izraeli miniszterelnök mondta. Benjamin Netanjahu úgy fogalmazott, az egyezmény drámai változást hoz majd Izrael megítélésében a térségben, ellenség helyett stratégiai szövetségesként tekintenek majd rájuk az arab államok.

A nemzetközi közösség több tagja, köztük az ENSZ főtitkára is üdvözölte a bejelentést.

Közel sem látják azonban ennyire optimistán a helyzetet a palesztinok. A Palesztin Hatóság elnöke hevesen bírálta és elutasította a megállapodást, a Gázai övezetet uraló Hamász vezetője pedig a nép hátba szúrásának nevezte az egyezményt.

„A palesztin vezetés elutasítja és elítéli az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és az Egyesült Államok váratlan trilaterális bejelentését a megszálló Izraeli Állam és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolatának normalizálásáról, amiért cserébe Izrael állítása szerint ideiglenesen felfüggeszti a palesztin földek bekebelezését”

– fogalmazott a palesztin elnök szóvivője.

Irán egyenesen veszélyesnek és illegitimnek nevezte a békekötést. Az iráni külügyminisztérium közleményében úgy fogalmazott: Abu-Dzabi szégyenletes, jogtalan és egyben veszélyes döntésével elárulta a palesztin népet, ami sohasem fog megbocsátani. A tárca szerint az egyezménnyel az Egyesült Arab Emírségek minden muszlimot hátba szúrt.

HírTV