2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Az idén tovább nő a nyomás az Európai Unió külső határain

A migrációs válság 2015-ös kezdete óta több mint 2,7 millió illegális határátlépést regisztrált a Frontex, az unió határvédelmi szerve, amelynek adataiból az is kiderül, hogy a Líbia—Olaszország tengeri útvonalat leszámítva valamennyi uniós határszakaszon nőtt tavalyhoz képest a migrációs nyomás az idei első negyedévben. A napokban ráadásul egy több mint nyolcszáz főt számláló migránskaraván indult meg Törökországból, de a hatóságoknak végül sikerült feltartóztatni őket a Bulgáriával határos Edirne tartományban.

  • Az idén tovább nő a nyomás az Európai Unió külső határain

Több mint ezer, az Európai Unióba igyekvő migránst tartóztattak fel egyetlen nap alatt a török hatóságok – jelentette csütörtökön az Anadolu hírügynökség hatósági források alapján. Csaknem kétszázat közülük a parti őrség állított meg, miközben csónakjaikkal a görög szigetekre tartottak. A többieket az ország belsejében, kisebb-nagyobb csoportokban fogták el. A legnagyobb társaság egy 831 fős migránskaraván volt Törökország Bulgáriával határos tartományában, Edirnében. A hírügynökség belügyminisztériumi közlés alapján megjegyezte: tavaly csaknem 268 ezer migráns uniós határsértési kísérletét akadályozták meg a török biztonsági erők. Ez egyébként azt jelenti, hogy az Európa és Ázsia között hidat képező ország menekülttáboraiban tartózkodó 3,9 millió migráns körülbelül hét százaléka próbált meg illegálisan bejutni az EU-ba.

Az unió határvédelmi szerve, a Frontex adatai szerint a török hatóságok aktivitása ellenére az előző év azonos időszakához képest 2019 első negyedévé-ben tíz százaléknál többen, több mint kilencezren jutottak át a bolgár–török és bolgár–görög határon. Január óta az EU többi határszakaszán is fokozódott a migrációs nyomás, egyedül a Közép-Mediterráneumban, vagyis a Líbia–Olaszország tengeri útvonalon esett vissza drasztikusan a forgalom, ami kizárólag az olasz kormányváltásnak köszönhető. A 2018-ban felállt kabinet ugyanis Matteo Salvini belügyminiszter kezdeményezésére lényegében lezárta a kikötőit a különféle nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói előtt.

Mint ismert, a „jogvédők”, akik eredetileg a hajótöröttek kimenekítésének jelszavával érkeztek a Földközi-tengerre, az olasz partoktól egyre délebbre tolták ki működési területüket, amivel Afrikában tartózkodó tömegeket biztattak elindulásra. Ennek, valamint az unió és a korábbi, bevándorláspárti kabinet politikájának eredményeként 2017-ben 120 ezer, 2015. január 1-je óta pedig majdnem félmillió illegális migráns érkezett Itáliába. Ez csaknem ötöde a migrációs válság kezdete óta regisztrált illegális határátlépések számának, ami – ugyancsak a Frontex adatai szerint – márciusban túllépte a 2,7 millió főt, csak az idei évet tekintve pedig közelít a 20 ezerhez. A menekültkérelmek száma ennél is magasabb. Amint az az Eurostat adataiból kiderül, az uniós tagállamokban 2015 és 2018 között az első alkalommal benyújtott menedékkérelmek száma 3,699 millió volt, ebből több mint 580 ezer menedékkérelmet tavaly adtak be.

 

 

A fenti adatok ellenére Brüsszel és az unió bevándorláspárti politikusai, civil szervezetei továbbra is azt állítják: a migrációs válság véget ért. Erről azonban, úgy tűnik, az unió „előszobájában” várakozó több millió migránst elfelejtették tájékoztatni. Fontos kiemelni, hogy a számuk bármikor tovább növekedhet, a Pew Research Fekete-Afrikában készített felmérése alapján ugyanis a térségben jelentős az elvándorlási szándék. Egyes mérések szerint a közel 200 milliós Nigéria fele, ha tehetné, kivándorolna Európába, esetleg Amerikába, és hasonló eredményt, 40-50 százalékos elvándorlási szándékot mért a Közel-Keleten a Gallup is.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!