2022. 07. 03. Vasárnap Kornél, Soma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Külföld

Az európai vagyonnyilatkozati minta sem elég jó a Soros-szervezetnek

A Transparency Internationalnak sem tetszik a tervezett új vagyonnyilatkozati rendszer. A fennálló rendszert már hosszabb ideje folyamatos, nemtelen támadások érik Brüsszel és a baloldal részéről, ám úgy tűnik, az európai minta sem felel meg nekik.

A korrupció megfékezésére, külföldi mintára létrehozott szervezet, a Transparency International (TI) a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszerben is az átláthatatlanságot kifogásolja, ám jogi igazgatójuk szerint azzal, hogy Magyarország bevezeti az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, a rossz megoldást még rosszabbra cseréli.

A jelenleg hatályos vagyonnyilatkozati rendszer legalább nagyon sok tisztségviselőre kiterjed – mondta a Magyar Nemzetnek Ligeti Miklós, a Soros György alapítványai által is támogatott Transparency International jogi igazgatója. A Magyar Nemzet azért kereste meg Ligeti Miklóst, mert a Népszava tegnapi számában azt ecsetelte, hogy egyértelműen rossz alternatíva átemelni a magyar gyakorlatba az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét.

 Az NGO jogi igazgatója arra hivatkozott, szervezetükkel már 2015-ben kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben az EP vagyonnyilatkozatainak átláthatatlanságára hívták fel a figyelmet. Azonban a TI az akkori kifogásaival kapcsolatos dokumentumot lapzártánkig nem csatolta szerkesztőségünk részére. 

Ligeti Miklós magyarázata szerint nincsenek olyan megoldások, amelyek egy az egyben átültethetők lennének Magyarországon. Olyan követendő példákat említett, mint Észtország, ahol szerinte nagyobb a nyilvánosság, valamint kiemelte még az Egyesült Államok szövetségi szintű nyilatkozatainak rendszerét is. Arra a kérdésünkre, hogy szervezetük bírálja-e Németországot, ahol a vagyonnyilatkozati szabályok lényegében az Európai Parlamentével megegyezők, azt válaszolta: még nem tudja, hogy valóban azonosak-e, ezzel kapcsolatban pont a napokban kezdett levelezésbe német jogász kollégáival. Hozzátette: nem foglalkozott még átfogó összehasonlítással, és nem azért kell megváltoztatni itthon a rendszert, mert máshol működőképes, vagy mert nem az. 

A TI jogi igazgatója azonban megerősítette ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek tett minapi kijelentését, miszerint a hazánkban jelenleg fennálló vagyonnyilatkozati rendszer Európa legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszerei közé tartozik.

 Ligeti Miklós hozzátette: a vagyonnyilatkozatok esetében mindig van ok gyanúra. Majd Lenint idézte: „A bizalom jó dolog. Az ellenőrzés még jobb.”

– A kormány a döntésével eleget kíván tenni a nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetéseknek – mutatott rá lapunknak korábban ifj. Lomnici Zoltán, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének keddi javaslatára reagálva. Hozzátette: az európai uniós integráció erősítéséről szól az átemelés, az pedig, hogy a baloldal és a Soros-szervezetek a jelenlegi és jövőbeni vagyonnyilatkozati rendszert is bírálják, az válságos erkölcsi állapotukat mutatja. 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egyre több a nemi erőszak Svédországban

Az ellenzék szerint a szigorúbb büntetéseknek lenne visszatartó ereje, ezért a kereszténydemokraták új törvényjavaslatot terjesztettek be. Bugnyár Zoltán tudósított.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

Jégcsuszamlás történt a Dolomitokban

Legalább hatan vesztették életüket vasárnap az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának lejtőin egy jégcsuszamlás következtében.

Az abortuszt népszerűsíti a Fehér Ház

Kiskorúak számára népszerűsítette az abortuszt a Fehér Ház. Miután a demokraták elvesztették a Legfelsőbb Bíróságon az abortusz szabályozásáról szóló tárgyalást, a jog, hogy engedélyezzék a művi terhességmegszakítást, átkerült a tagállamok hatáskörébe.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!