2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Az európai vagyonnyilatkozati minta sem elég jó a Soros-szervezetnek

A Transparency Internationalnak sem tetszik a tervezett új vagyonnyilatkozati rendszer. A fennálló rendszert már hosszabb ideje folyamatos, nemtelen támadások érik Brüsszel és a baloldal részéről, ám úgy tűnik, az európai minta sem felel meg nekik.

  • Az európai vagyonnyilatkozati minta sem elég jó a Soros-szervezetnek

A korrupció megfékezésére, külföldi mintára létrehozott szervezet, a Transparency International (TI) a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszerben is az átláthatatlanságot kifogásolja, ám jogi igazgatójuk szerint azzal, hogy Magyarország bevezeti az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, a rossz megoldást még rosszabbra cseréli.

A jelenleg hatályos vagyonnyilatkozati rendszer legalább nagyon sok tisztségviselőre kiterjed – mondta a Magyar Nemzetnek Ligeti Miklós, a Soros György alapítványai által is támogatott Transparency International jogi igazgatója. A Magyar Nemzet azért kereste meg Ligeti Miklóst, mert a Népszava tegnapi számában azt ecsetelte, hogy egyértelműen rossz alternatíva átemelni a magyar gyakorlatba az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét.

 Az NGO jogi igazgatója arra hivatkozott, szervezetükkel már 2015-ben kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben az EP vagyonnyilatkozatainak átláthatatlanságára hívták fel a figyelmet. Azonban a TI az akkori kifogásaival kapcsolatos dokumentumot lapzártánkig nem csatolta szerkesztőségünk részére. 

Ligeti Miklós magyarázata szerint nincsenek olyan megoldások, amelyek egy az egyben átültethetők lennének Magyarországon. Olyan követendő példákat említett, mint Észtország, ahol szerinte nagyobb a nyilvánosság, valamint kiemelte még az Egyesült Államok szövetségi szintű nyilatkozatainak rendszerét is. Arra a kérdésünkre, hogy szervezetük bírálja-e Németországot, ahol a vagyonnyilatkozati szabályok lényegében az Európai Parlamentével megegyezők, azt válaszolta: még nem tudja, hogy valóban azonosak-e, ezzel kapcsolatban pont a napokban kezdett levelezésbe német jogász kollégáival. Hozzátette: nem foglalkozott még átfogó összehasonlítással, és nem azért kell megváltoztatni itthon a rendszert, mert máshol működőképes, vagy mert nem az. 

A TI jogi igazgatója azonban megerősítette ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek tett minapi kijelentését, miszerint a hazánkban jelenleg fennálló vagyonnyilatkozati rendszer Európa legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszerei közé tartozik.

 Ligeti Miklós hozzátette: a vagyonnyilatkozatok esetében mindig van ok gyanúra. Majd Lenint idézte: „A bizalom jó dolog. Az ellenőrzés még jobb.”

– A kormány a döntésével eleget kíván tenni a nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetéseknek – mutatott rá lapunknak korábban ifj. Lomnici Zoltán, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének keddi javaslatára reagálva. Hozzátette: az európai uniós integráció erősítéséről szól az átemelés, az pedig, hogy a baloldal és a Soros-szervezetek a jelenlegi és jövőbeni vagyonnyilatkozati rendszert is bírálják, az válságos erkölcsi állapotukat mutatja. 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!