2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Az Európai Unió nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét

Az Európai Unió nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, és szankciókat vezet be bizonyos belorusz személyekkel szemben. Brüsszel a választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős embereket fogja büntetni. Az EU emellett 53 millió euróval támogatja a válságba süllyedt országot. Az ülésen hazánkat képviselő Orbán Viktor miniszterelnök átfogó uniós geostratégiai tervet szorgalmazott a krízis felszámolására.

  • Az Európai Unió nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét

Online tanácskozás keretében vitatták meg a fehéroroszországi helyeztet az Európai Unió állam- és kormányfői rendkívüli csúcstalálkozójukon. A videokonferencián hazánkat képviselő Orbán Viktor miniszterelnök egy átfogó terv készítésére szólította fel Brüsszelt.

A magyar kormányfő olyan program megalkotását sürgette, amelynek az emberi jogi és demokratikus vonatkozásokon kívül katonai és gazdasági szempontokat is tartalmaznia kell.

Az ülést követően először az Európai Tanács elnöke állt kamerák elé. Charles Michel elfogadhatatlannak nevezte a békés belorusz tüntetők elleni hatósági brutalitást.

A belga politikus felszólította Minszket, hogy vessen véget az erőszaknak. A tanács elnöke azt is kiemelte, hogy belorusz válság nemzetközi krízissé vált. Ezért is támogatja Brüsszel a párbeszédesés megoldást, és ehhez kész segítséget is nyújtani.

Kiállunk a demokrácia mellett és támogatjuk a szabadságot követelő fehéroroszok embereket.

Ezt már az Európai Bizottság elnöke mondta a tanácskozás után.

Ursula von der Leyen szintén az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel, és a jogok védelmét, illetve azok tiszteletben tartását szorgalmazta.

Az EU-csúcs előtt előtt Orbán Viktor miniszterelnök külön is tárgyalt a V4-országok vezetőivel. A visegrádi országok kormányfői a konferencia után közleményt adtak ki. Ebben a belorusz tüntetőkkel szembeni erőszak beszüntetésére szólították fel a fehérorosz hatóságokat.

Egyúttal önmérsékletre szólították fel a külföldi szereplőket, és azt kérték, ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek alááshatják Fehéroroszország függetlenségét. Orbán Viktor úgy értékelte az egyeztetést, hogy a V4-egység továbbra is töretlen.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!