2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Az Európai Unió emeli a riasztási szintet a koronavírus miatt

Sürgősségi munkacsoportot állít fel az Európai Unió a koronavírus-járvány megelőzése miatt - jelentette be az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen bizottsági elnök elmondta, hogy a munkacsoport munkáját öt uniós biztos hangolja össze. Arról is tájékoztatott, hogy magas szintűre emelik a koronavírus európai terjedése miatt bevezetett közepes riasztási fokozatot. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 67 országban több, mint 89 ezer beteget regisztráltak az új típusú koronavírussal. A fertőzésben eddig 3044-en haltak meg, Európában 44-en.

  • Az Európai Unió emeli a riasztási szintet a koronavírus miatt

Ursula von der Leyen a sajtótájékoztatóján elmondta, a vírus okozta vészhelyzet kezelésére létrehozott munkacsoport munkáját öt uniós biztos hangolja össze. Munkájukról, valamint a meghozott intézkedésekre vonatkozó információkról új honlapot indított a bizottság.

A munkacsoport feladatait Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos, Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos, Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos, Ylva Johansson uniós belügyi biztos, valamint Adina Valean közlekedési biztos hangolja össze.

Bejelentette továbbá, hogy a koronavírus európai terjedése miatt bevezetetett közepes riasztási szintet magas szintre emelik.

Sztella Kiriakídisz arról számolt be, hogy az EU 27 tagállama közül ez idáig 18-ban mintegy 2100 koronavírus-fetőzést jelentettek, és 38 uniós állampolgár halt meg a betegségben.

Paolo Gentiloni arról beszélt, hogy az uniós intézkedések számos elemet tartalmaznak, amelyek figyelembe véve a helyzet változását, azonnali reagálást tesznek lehetővé a tagállami hatóságokkal összhangban.

"A tagállami kormányok kéréseit a szolidaritás szellemében fogjuk értékelni, és összehangolt választ fogunk adni rájuk"

- fogalmazott.

Az uniós bizottság készen áll arra, hogy hatékonyan kezelje a koronavírus esetleges kitörésének az európai gazdaságra gyakorolt hatásait - tette hozzá Gentiloni.

Ylva Johansson megerősítette, hogy a tagországok egyike sem fontolgatja határellenőrzés bevezetését az unió területén, illetve a schengeni övezeten belül. Az Európai Bizottság sem javasolja a határellenőrzés újbóli bevezetését, ugyanakkor az egészségügyi kockázatok miatt végzett szűrővizsgálatok fontosságára figyelmeztet - hangsúlyozta.

Janez Lenarcic azt mondta,

minden tagországnak fel kell készülnie a járvány terjedésére. Óvakodni kell a pánik kitörésétől annak ellenére, hogy a helyzet valószínűleg egyelőre romlani fog

- tette hozzá.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 67 országban 89 071 beteget regisztráltak. Koronavírus-fertőzésben eddig 3044-en haltak meg, Európában 44-en, 45 074 ember felgyógyult a betegségből. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Csaknem megháromszorozódott a fertőzések száma a hét végén Németországban

 

Csaknem megháromszorozódott, 53-ról 157-re emelkedett péntektől hétfőig az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban, és a járvány elérte a fővárost, Berlint.

A tartományi rangú fővárossal együtt a 16 német tartomány közült 10-ben regisztráltak legalább egy esetet. Az ország keleti részét, a volt NDK területét Berlin kivételével nem érinti a járvány.

Az első, és eddigi egyetlen ismert berlini fertőzött egy 22 éves fiatalember, akinél vasárnap este mutatták ki a vírust. Egy tervezett utazás miatt szombaton beoltatta magát trópusi betegségek ellen. Az oltások beadása utáni órákban belázasodott, végtagfájdalmai támadtak és légúti panaszok kezdték gyötörni, ezért vasárnap hajnalban kórházba szállították. Délután hazabocsátották, miután állapota javult és kizártak egy sor lehetséges súlyos megbetegedést, a többi között az agyhártyagyulladást. Végül annak révén szűrték ki, hogy a kórház egy hete bevezette, hogy minden esetben elvégzik a koronavírus jelenlétét vizsgáló tesztet is, amikor elvégzik az influenzavírus jelenlétét vizsgáló tesztet. Az influenzára végezett teszt negatív eredményt mutatott, a vasárnap estére elkészített koronavírus-teszt viszont pozitív lett, ezért ismét kórházba szállították, elkülönítve elhelyezték és megkezdték annak a 60 embernek a vizsgálatát, akikkel a vírus kéthetes lappangási ideje alatt kapcsolatba került. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen.

A többi ismert fertőzés legnagyobb részét - 90 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A második helyen Bajorország áll 26 fertőzöttel. Közülük 14-et már gyógyultnak nyilvánítottak. Baden-Württembergben 20, Hessenben 10 fertőzést regisztráltak, a többi érintett tartományban 1 vagy 2 vírushordozót találtak.

 A szövetségi kormány, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) és vezető járványügyi szakemberek hétfőn Berlinben tartott közös tájékoztatóján Christian Drosten berlini virológus, a 2002-2003-as SARS (súlyos akut légúti szindróma) világjárványt kirobbantó vírus egyik legismertebb kutatója kiemelte, hogy az ugyancsak a SARS-családba tartozó új koronavírus - hivatalos nevén SARS-CoV-2 - rendszerint ugyan igen enyhe betegséget okoz, de várhatóan a lakosság többségét megfertőzi.

A kérdés csak az, hogy sikerül-e megakadályozni a vírus gyors terjedését - hangsúlyozta a szakértő, rámutatva: nagy különbség, hogy a fertőzéshullám néhány hét vagy két év alatt fut végig az országon.

Mint mondta, egy fertőzött átlagosan két további embernek adja át a vírust. Ezt az arányt 1 alá kell szorítani a járvány feltartóztatásához.

Jens Spahn egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az óvintézkedések és korlátozások mind a járvány lassítását szolgálják, mert csak így lehet az egész társadalom számára kezelhetővé tenni az új vírust. Ez áldozatokkal jár, az ország egyes részén és a mindennapok bizonyos területein korlátozásokkal kell együtt élni. Azonban mindig ügyelni kell az arányosságra, így például a határok lezárása nem indokolt, és a nagyobb rendezvények lemondása vagy egész vállalatok bezárása sem szükséges feltétlenül fertőzés vagy fertőzésgyanú esetén - fejtette ki a miniszter.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte megközelíti a 90 ezret, a halálos áldozatok száma 3000 felett van. A járvány 65 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

 

Egyre több a koronavírusos fertőzött Európában

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!