2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 22:15

Külföld

Egyre több a koronavírusos fertőzött Európában

Több mint 1500 ember fertőződött meg a koronavírussal Olaszországban. A halottak száma pedig 41-re emelkedett. Az olasz kormány 3 zónára osztotta az országot. A vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány járvány által leginkább sújtott térségei. A régióban 50 ezer ember van egy hete karanténban. A sárga zóna Lombardia és Veneto többi részére valamint Emilia Romagna tartományra terjed ki. Ezeken a területeken március 8-ig zárva tartanak az oktatási intézmények valamint továbbra sem nyithatják meg a mozikat, színházakat, edzőtermeket és a fürdőket. A zöld zónához tartozó maradék régiókban fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat és a tömegközlekedési eszközöket.

  • Egyre több a koronavírusos fertőzött Európában

Üresek a mindig nyüzsgő velencei csatornák, a gondolák a kikötőkben várják a Koronavírus-járvány végét. Súlyos csapás az olasz gazdaságnak a fertőzés, ezt érzik itt is, a világ egyik legfelkapottabb turisztikai célpontjában élők.

Olaszországot három zónára osztották a hatóságok a szerint, hogy mekkora a fertőzésveszély. A vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartományban azok a területek, ahol már egy hete karanténban élnek az emberek, összesen mintegy 50 ezren. A sárga zóna Lombardia és Veneto tartományok többi részére, valamint Emilia Romagna tartományra terjed ki. Ezeken a területeken március 8-ig zárva tartanak az oktatási intézmények valamint továbbra sem nyithatják meg a mozikat, színházakat, edzőtermeket, fürdőket és elmaradnak a sportesemények is. A zöld zónához tartozó régiókban elsősorban megelőző intézkedéseket vezettek be, fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat és a tömegközlekedési eszközöket.

Egész nap zárva tartott vasárnap a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak rendkívüli tanácskozásra gyűltek össze. A dolgozók nagyon aggódnak a járvány miatt, mert a világ egyik leglátogatottabb múzeumába évente csaknem 10 millióan fordulnak meg. Franciaországban már 130 fertőzöttet tartanak számon, és ketten meg is haltak.

"Az esetek nem hasonlítanak egymáshoz, egyénenként különböző a betegség súlyossága, lefolyása, de még a földrajzi elhelyezkedése is. Falutól a városig mindenhol van példa a fertőzésre. nem tehetünk mást, alkalmazkodunk ezekhez a körülményekhez."

- magyarázta a francia járványügyi szakember.

Az országban korábban betiltották a zárt térben tartandó, 5000 főnél több embert vonzó rendezvényeket. Közben a hétvégén újabb országokban jelent meg a koronavírus. Csehországban három beteget regisztráltak, Luxemburgban egy Olaszországból érkező férfiben mutatták ki a kórokozót, és Írország is bejelentette az első koronavírussal fertőzött beteget.

Csehország leállítja a légijáratokat Dél-Koreából és Észak-Olaszországból

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében Csehország leállítja a közvetlen légi kapcsolatokat Dél-Koreával és három nagy észak-olaszországi várossal, Milánóval, Velencével és Bolognával - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón. 

A cseh hatóságok már korábban leállították a légi kapcsolatokat Prága és Kína között. Az állampolgároknak pedig már korábban azt javasolták, hogy ne utazzanak a járvány sújtotta országokba, régiókba.

Csehországban eddig három koronavírusos beteget találtak az orvosi vizsgálatok során, mindhárom személy az előző napokban Észak-Olaszországban járt. A betegeket a prágai Na Bulovce kórházban kezelik és nincsenek életveszélyben - erősítette meg hétfőn Adam Vojtech egészségügyi miniszter, kérdésre válaszolva.

A sajtóértekezleten hangsúlyozták, hogy a cseh határok nincsenek lezárva, és a jelenlegi biztonsági intézkedéseket a hatóságok megfelelőnek tartják.

Országszerte több mint 300 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak már meg a cseh orvosok, de eddig a vizsgálatok három kivétellel negatív eredményt hoztak.

A nemzetbiztonsági tanács ugyanakkor arról is döntött, hogy zárt ajtók mögött, nézők nélkül tartják meg a hét második felében a dél-morvaországi Nové Mesto na Morave városban megrendezendő biatlon világbajnokságot. A rendezvényre eredetileg több tízezer külföldi nézőt vártak, egyebek között Olaszországból is.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Fegyverkeznek a skandináv országok

Fegyverkeznek a skandináv országok

A svéd honvédelmi bizottság pénteken ismertette az ország védelmi terveit 2030-ig tartalmazó jelentést, aminek tartalma igazán nem lepte meg a közvéleményt: várható volt, hogy történelmű léptékű fejlesztésbe kezd a friss NATO-tag.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megjött a franciák esze?

Megjött a franciák esze?

Ha most lenne a francia köztársasági elnökválasztás, Marine Le Pen legyőzné Édouard Philippe korábbi miniszterelnököt és Gabriel Attal jelenlegi miniszterelnököt is - derül ki a „Le Figaro” választási elemzéséből, amelyet egy exkluzív felmérés támaszt alá.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!