2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Az európai politikusok szerint aggályos, hogy letiltották Trump közösségi oldalait

Egyre több európai vezető politikus tartja aggályosnak, hogy a közösségi oldalak üzemeltetői letiltották az amerikai elnök felhasználó fiókját. A republikánus képviselők szerint a nagy technológiai cégek a szólásszabadság ellen indítottak támadást.

  • Az európai politikusok szerint aggályos, hogy letiltották Trump közösségi oldalait

Felhasználófiók felfüggesztve – egy kép nélküli profil fogadja a Twitter-oldalon mindazokat, akik az amerikai elnök szavaira lennének kíváncsiak. Donald Trump hivatali ideje kezdete óta előszeretettel használta a közösségi oldalak felületeit arra, hogy tájékoztassa az állampolgárokat, vagy akár más nemzetek polgárait az Egyesült Államok gazdasági, politikai ügyeiről. Ezt azonban most határozatlan ideig nem teheti meg.

A Twitter döntését azzal indokolta, hogy szerinte fennáll a veszélye, hogy Trump további erőszakot szít. A feltételezés szerint az államfő üzenetei hatására rohamozták meg a tüntetők múlt héten a washingtoni Capitolium épületét. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból. Közlésük szerint ez a megválasztott elnök, Joe Biden január 20-i beiktatásáig biztosan így marad.

A döntés azonban számos vezető politikus szerint aggályos. Francia kormánytagok és ellenzéki politikusok is elítélték a felhasználófiókok felfüggesztését.

A francia gazdasági miniszter megdöbbentőnek tartotta a lépést, Bruno Le Maire úgy fogalmazott: a digitális oligarcha fenyegetést jelent az országokra és a demokráciára.

Problémásnak nevezte a döntést a német kancellár is. Angela Merkel szóvivője hangsúlyozta, hogy az internetes közösségi oldalak működtetőinek hatalmas a felelősségük, hogy a gyűlölet, a hazugságok és az erőszakra való felbujtás ne mérgezze meg a politikai kommunikációt, ugyanakkor a szólásszabadságot nem korlátozhatják.

A német kancellár véleményét teljes mértékben osztja a magyar igazságügyi miniszter is. Varga Judit a Facebook-oldalán úgy fogalmazott: a magáncenzúra új szintet lépett és eddig példátlan módon sújtott le. A tárcavezető rámutat: mindez rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a liberális közösségi média globális kontrolljának.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!